Na hlavný obsah

Stretnutie zástupcov krajín V4 ukázalo rozdielne pohľady na riešenie nelegálnej migrácie

V otázke bezpečnosti sú krajiny jednotné.

Stretnutie zástupcov krajín V4 ukázalo rozdielne pohľady na riešenie nelegálnej migrácie
Na snímke zľava Jaroslaw Rusiecki, Pavel Fischer, Lajos Kósa, Juraj Krúpa, Michal Jach a Martin Exner. Foto: TASR

Na Bratislavskom hrade sa v pondelok (5. 12.) stretli zástupcovia parlamentných brannobezpečnostných výborov krajín V4. Diskutovali o bezpečnostnej situácii v Európe, o vojne na Ukrajine aj o nelegálnej migrácii a ochrane hraníc.

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) naznačil, že rozhovory ukázali rozdielne skúsenosti a pohľady v riešení najmä nelegálnej migrácie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

„Poľsko má skúsenosti s migračnou krízou. Či už nátlakovou z Bieloruska – alebo teda z Ukrajiny, ako aj my. Samozrejme, plus migračné toky z juhu – balkánskou trasou – ktoré zasiahli aj krajiny ako je Maďarsko, Slovensko a Česká republika,“ uviedol Krúpa.

Dodal, že aj ked nie na všetko majú krajiny spoločný názor, oceňuje konštruktívnu debatu v otázkach bezpečnosti. Tie sa pretavili aj do podpisu spoločného memoranda.

„Dosahy vojny Ruska proti Ukrajine, stav nelegálnej migrácie v našich krajinách a nutnosť vzájomnej spolupráce, nás doviedli k tomu, že napriek rozdielnym pohľadom, riešenie a hľadanie riešenia máme spoločné,“ povedal predseda výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavel Fischer.

Spolupráca je prioritou aj pre Maďarsko

„Môžeme sa líšiť v rôznych iných názoroch, ale v otázke bezpečnosti sme jednotní. Naše krajiny neustále nadväzujú spoluprácu v rámci vyšehradskej štvorky. Dokážeme sa neustále deliť o informácie v takých oblastiach ako sú obrana, polícia či zahraničná politika,“ vyhlásil predseda poľského výboru pre národnú obranu, Jaroslaw Risiecki.

Spolupráca vo formáte V4 je vysokou prioritou aj zo strany Maďarska. „Rokovania o spoločných záujmoch nám môžu pridať na sile a váhe, ako vo svete, tak aj v Európe. S nami môžete vždy počítať v oblasti obrannej politiky, priemyslu a v riešení migračnej krízy,“ uviedol šéf výboru pre národnú obranu a presadzovania práva, Lajos Kósa.

Dodal, že situácia s migráciou na maďarských hraniciach sa nezlepšuje ani s prichádzajúcou zimou. Za nedostatočnú považuje podporu Európskej únie na ochranu hraníc – na úrovni dvoch miliónov eur. Budapešť mala vynaložiť už dokonca dve miliardy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál