Na hlavný obsah

Štúrovo bojuje proti recyklačnému centru, nová technológia môže znečistiť životné prostredie

Podľa príslušného rezortu môže mať iba mierne nepriaznivý vplyv.

Rezort životného prostredia povolil v Štúrove recyklačné centrum – prvé svojho druhu na Slovensku. Zdvihla sa však vlna kritiky a nesúhlasu samospráv. Tie sa proti projektu postavili už v minulosti, keď s ním investor prišiel.

Už pred piatimi rokmi podpísalo petíciu viac ako 8 000 ľudí. V štúrovskom priemyselnom parku má vyrásť recyklačný závod, ktorý ročne spracuje 10 000 ton zväčša plastového odpadu.

„Bude na báze pyrolízneho spracovania, rozpadáva sa materiál za pridania tepla. Výsledkom môže byť pyrolitický olej používaný na výrobu elektriny,“ vysvetľuje zástupkyňa spoločnosti HC Logistik, s. r.o. Karin Vršanská Ohrablová.

Denne sem prídu asi tri kamióny odpadu, ktoré namiesto spaľovania takto spracujú. Od začiatku je proti aj mesto, obáva sa znečistenia, nižšej kvality života, ale najmä toho, že ide o novinku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sú to ešte nevyzreté technológie, ktoré vyústia do toho, že sú mimoriadne prevádzkové stavy, preto dôjde k znečisteniu prostredia,“ vyjadruje sa primátor mesta Štúrovo Eugen Szabó.

Kauza prerástla aj za hranice – s projektom nesúhlasia maďarské mesto Ostrihom, Ostrihomská župa ani maďarské ministerstvo poľnohospodárstva. Boja sa znečistenia prostredia aj blízkej prírodnej rezervácie.

„Technológia prispeje k produkcii emisií veľkého množstva vysoko toxických plynov a odpadovej vody a k vyššej hrozbe výskytu havárií,“ uvádza sa v písomnom stanovisku k EIA mesta Ostrihom.

Aj napriek petícii, nesúhlasu samospráv či rôznych ochranárskych združení dal rezort životného prostredia projektu po piatich rokoch hodnotenia zelenú.

V záverečnom stanovisku uvádza, že môže mať iba mierne nepriaznivý vplyv, no nová technológia prispeje k redukcii odpadu. Proti rozhodnutiu sa Štúrovo aj Ostrihom odvolali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko