Na hlavný obsah

V Chemko Strážske budú pokračovať s odstraňovaním toxických látok

Obyvatelia majú nárok na odškodnenie.

V Chemko Strážske budú pokračovať s odstraňovaním toxických látok
Ilustračné foto. Foto: RTVS

V areáli bývalého podniku Chemko Strážske v okrese Michalovce majú v najbližších dňoch pokračovať s odstraňovaním polychlórovaných bifenylov. S prácami začali ešte vlani v novembri.

Vtedy z ošipárne vyviezli sudy s desiatkami ton PCB látok a uložil ich do hermeticky uzavretých kontajnerov. Starostka dotknutej obce – Nižný Hrabovec – upozorňuje, že kontajnery dodnes nezlikvidovali. Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Lenka Bodová.

Hasiči chcú začať s odstraňovaním nebezpečného materiálu z okolia lokálneho prameňa. Cieľom je zamedziť ďalej kontaminácii okolia vodou, ktorá z prameňa vyteká.

„Hasiči upravia úvodom prác prístupovú cestu k prameňu. Rovnako aj vyhradený manipulačný priestor. Keďže sa lokalita nachádza v horšie prístupnom teréne, využitá bude aj špeciálna technika ako, napríklad, takzvaný kráčajúci bager,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra.

Kontajnery sú stále na mieste

Súčasťou prác je aj odobratie sudov s PCB látkami a niekoľkých kubických metrov okolitej pôdy. Kontaminovaný materiál uskladnia do hermeticky uzavretých kontajnerov.

Nebezpečné látky do nich naložili aj vlani v novembri, z objektu takzvanej ošipárne. Do každého z 15 kontajnerov sa zmestilo 10 ton materiálu. Kontajnery sú tam dodnes.

„Pokiaľ viem nebolo urobené ani verejné obstarávanie, ani žiadne ďalšie kroky, čo s tým. Dohoda bola, že tam kontajnery môžu byť rok – rok bude v novembri,“ hovorí starostka obce Nižný Hrabovec v okrese Vranov nad Topľou Marcela Pčolinská

Ich odstránenie zabezpečuje envirorezort. Keď ukončí analýzu obsahu nebezpečných látok z toxických sudov, určí spôsob ako kontajnery zneškodniť.

Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) existujú dve možnosti. „Nejaké medzi depónium, kým budú na Slovensko na to vhodné podmienky. Momentálne na Slovensku nie je žiadna spaľovňa, ktorá by mohla v krátkom čase zvládnuť také veľké množstvo PCB látok,“ povedal.

Druhou alternatívou je využiť spaľovňu v Česku. „Likvidácia si vyžaduje vytvoriť verejnú súťaž. My musíme v prípade zahraničnej likvidácie postupovať v súlade s legislatívou,“ dodal Budaj.

Na záchranné práce vláda vyčlenila 500 000 eur. Podľa právnej analýzy majú Zemplínčania nárok na odškodnenie. Envirorezort bude presadzovať, aby sa ľuďom v oblastiach so zneistenou podzemnou vodou dotovala spotreba vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál