Na hlavný obsah

Súd v Mjanmarsku poslal Su Ťij na ďalších sedem rokov do väzenia

Celkovo si nositeľka Nobelovej ceny za mier musí vo väzení odpykať 33 rokov.

Súd v Mjanmarsku poslal Su Ťij na ďalších sedem rokov do väzenia
Na archívnej snímke z 11. decembra 2019 mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij sedí počas pojednávania pred Medzinárodným súdnym dvorom v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Vojenský súd v Mjanmarsku uložil opozičnej líderke Do Aun Schan Su Ťij ďalších sedem rokov väzenia za korupciu. Celkovo si nositeľka Nobelovej ceny za mier musí vo väzení odpykať 33 rokov, píše agentúra AFP.

Su Ťij čelí obvineniu po tom, ako armáda v minulom roku uskutočnila v krajine puč. Už skôr zástupcovia političky uviedli, že považujú súdy za politicky motivované.

Vojenský súd uznal Su Ťij vinnou v piatich prípadoch obžaloby z korupcie, uviedli nemenované zdroje zahraničným agentúram. Su Ťij súdia vojenské tribunály v neverejných konaniach, o ktorých nesmú hovoriť na verejnosti ani jej advokáti.

Od vojenského prevratu z februára minulého roka v krajine neplatia zásady právneho štátu a podľa kritikov súdy a ich rozhodnutia sú motivované politicky.

V predchádzajúcich procesoch týkajúcich sa obvinení z korupcie a ďalších trestných činov súdy uložili 77-ročnej Su Ťij 26 rokov väzenia – okrem iného za nelegálny dovoz a držanie vysielačiek, porušenie koronavírusových opatrení, porušenie štátneho tajomstva, rozvratnú činnosť a volebný podvod.

Hrozí jej až 120 rokov väzenia

Vo všetkých procesoch, ktorým Su Ťij čelí, političke hrozí spolu až 120 rokov väzenia. Podľa agentúry AP v zahraničí prevažuje názor, že procesy majú zabrániť, aby sa Su Ťij vrátila do politiky.

Su Ťijina Národná liga pre demokraciu (NLD) vyhrala s prevahou voľby v Mjanmarsku v novembri 2020. Vo februári 2021 potom tesne predtým, ako mohla vláda začať druhý päťročný mandát, nasledoval vojenský puč.

Vedenie armády odôvodnilo prevrat tým, že voľby zmanipulovali; nezávislí pozorovatelia to ale nepotvrdili. Krok vojakov vyvolal masové demonštrácie, ktoré armáda krvavo potlačila. Podľa informácií agentúry AFP v krajine zabili vyše 2 000 ľudí.

Po prevrate Su Ťij zatkli. Najprv ju držali v domácom väzení, potom strávila niekoľko mesiacov na tajnom mieste v metropole Neipyijtu a nakoniec ju tento rok v júni previezli do miestnej väznice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet