Na hlavný obsah

Švajčiarsko sa pridalo k cenovému stropu na ruskú ropu

Napodobnilo tak EÚ a skupinu G7.

tanker prevážajúci ropu
Ilustračná snímka.Foto: pixabay.com

Švajčiarsko sa v piatok (16. 12.) pridalo k cenovému stropu na ruskú ropu, ktorý zaviedli krajiny zo skupiny G7 a Európska únia. Oznámila to švajčiarska vláda. Švajčiarsko tak zakazuje prevážať, obchodovať či sprostredkovať transakcie s ruskou ropou prepravovanou po mori, ak jej cena presahuje 60 dolárov za barel (56,50 eur).

„Opatrenia platné vo Švajčiarsku, ktoré sa týkajú cenového stropu na ropu, majú odteraz rovnaký obsah, ako tie platné v EÚ,“ uviedla vláda v Berne.

Vo Švajčiarsku sídli firma ruskej skupiny Lukoil LITASCO, ktorá sa zaoberá obchodom s ropou. Podľa predchádzajúcich informácií agentúry Reuters firma presídlila časť svojich zamestnancov do Dubaja pre očakávané zavedenie sankcií.

Európska únia začala opatrenia uplatňovať 5. decembra. Keďže únijné štáty zakázali od rovnakého dátumu aj nákup ruskej ropy prepravovanej po mori, tak sa opatrenie vzťahuje predovšetkým na tretie krajiny.

Švajčiarsko v posledných mesiacoch zvyčajne uplatňovalo únijné sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa ruskej diplomacie tým krajina v očiach Moskvy stratila svoju neutralitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika