Na hlavný obsah

Takmer polovica Nemcov je proti dodávkam tankov Leopard Ukrajine

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky.

Takmer polovica Nemcov je proti dodávkam tankov Leopard Ukrajine
Na ilustračnej snímke tank Leopard 2A4. Foto: TASR

Väčšina obyvateľov Nemecka je proti tomu, aby Berlín dodal Ukrajine tanky Leopard 2. Tie má nemecká armáda vo výzbroji od roku 1979. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov pre agentúru DPA, ktoré boli zverejnené v nedeľu (25. 12.).

S dodaním tankov nesúhlasí podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil na vzorke 2 075 opýtaných, 45 percent opýtaných. Opačný názor má 33 percent, 22 percent sa nevyjadrilo.

Scholz žiadosti opakovane odmietol

Nemecký kancelár Olaf Scholz opakovane odmietol žiadosti ukrajinskej vlády o poskytnutie týchto tankov s argumentom, že nijaké iné krajiny podporujúce Ukrajinu v boji proti invázii ruskej armády jej zbrane tohto druhu neposkytli. Tvrdí tiež, že ukrajinské tankové posádky by pred používaním Leoparda 2 potrebovali intenzívny výcvik.

Rozdelená je aj vládnuca trojkoalícia. Kým politici zo Scholzovej sociálnodemokratickej strany (SPD) sú vo všeobecnosti proti, z radov Zelených a liberálov (FDP) sa ozýva čoraz viac hlasov za dodanie tankov. Tento krok podporuje aj konzervatívny opozičný blok CDU/CSU.

Najväčšia podpora dodávky tankov je medzi voličmi Zelených (50 percent za, 25 percent proti). U ostatných dvoch koaličných stranách sú vo väčšine odporcovia – 41 ku 40 percentám v SPD, respektíve 42 k 33 percentám v FDP.

Rovnako je to aj v CDU/CSU (43 percent proti, 38 percent za). Najväčší odpor je medzi voličmi krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) — 76 ku 13 percentám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet