Na hlavný obsah

Taliban v Afganistane stráži univerzity

Nevpúšťa na ne študentky.

Taliban v Afganistane stráži univerzity
Na ilustračne snímke ženy v škole. Foto: Twitter/NasimiShabnam

Členovia islamistického hnutia Taliban v stredu (21. 12.) strážili vstup do univerzitných areálov v afganských mestách a odmietali vpustiť dovnútra študentky, informovali agentúry Reuters a AFP.

V utorok (20. 12.) Taliban oznámil, že Afganky nebudú mať až do odvolania prístup k vysokoškolskému vzdelaniu. Nariadenie, ktoré ďalej obmedzuje práva žien v Afganistane, odsúdili OSN, Spojené štáty, Británia aj ďalšie krajiny.

„Išli sme na univerzitu, ale pri bráne stáli talibanci a oznámili nám, že až do odvolania nemáme dovolené vstupovať. Všetky sme plakali,“ povedala agentúre Reuters Šajsta, ktorá na súkromnej univerzite v Kábule až doteraz študovala obchod.

Profesor na ďalšej kábulskej univerzite vyhlásil, že zamestnanci školy v stredu pri vchode posielali študentky preč. Podľa neho nemajú zamestnanci na výber a musia sa pokynmi vlády riadiť.

Hasíba, ktorá v Kábule študuje politológiu, povedala, že sa práve učila na skúšky, keď sa o nariadení dozvedela. „Je strašne ťažké to prijať, je to neuveriteľné. Neviem uveriť tomu, čo sa deje,“ vyhlásila. „Keď nebudú mať ženy v spoločnosti prístup k vzdelaniu, ako môžeme dúfať v lepšiu budúcnosť?“ dodala.

Nedostatočné rešpektovanie ľudských práv?

Podľa agentúry AFP vyjadrovali na niektorých miestach nespokojnosť aj mužskí kolegovia študentiek. „Svedčí to o ich negramotnosti, neznalostiach islamu a nedostatočnom rešpektovaní ľudských práv,“ povedal na adresu Talibanu študent, ktorý si neželal byť menovaný.

Rozhodnutie vydalo ministerstvo pre vyššie vzdelanie, ktoré verejným aj súkromným školám rozposlalo list, ktorý im nariaďuje bez meškania zamedziť študentkám v prístupe k univerzitnému vzdelaniu.

Nariadenie nepochybne skomplikuje snahy vlády Talibanu o medzinárodné uznanie a zrušenie sankcií, ktoré majú tvrdý dosah na afganskú ekonomiku.

Väčšina dievčat v Afganistane má teraz umožnené len vzdelanie na základných školách. Taliban uviedol, že pripravuje plán, na základe ktorého by mohli dievčatá absolvovať aj vzdelanie na stredných školách, žiadny časový rámec pre zverejnenie plánu ale nezverejnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet