Na hlavný obsah

Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách

Stredoškolské štúdium sa zakázalo už skôr.

Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách
Protest žien proti porušovaniu ich práv hnutím Taliban v Afganistane. Foto: Los Angeles Times

Afganky nebudú mať až do odvolania prístup k vyššiemu vzdelaniu. Oznámilo to v utorok (20. 12.) islamistickým Talibanom spravované ministerstvo vyššieho vzdelania, uviedla agentúra Reuters.

Afganské verejné aj súkromné školy dostali od ministerstva pre vyššie vzdelanie list. Ten im nariaďuje bez omeškania zamedziť študentkám v prístupe k univerzitnému vzdelaniu.

Rozhodnutie, ktoré platí do odvolania, vydal podľa agentúry AFP minister pre vyššie vzdelanie Nadá Muhammad Nadím.

Hovorca ministerstva jeho správnosť potvrdil a list zaslaný vysokým školám zverejnil na twitteri. Taliban nové nariadenie oznámil v deň rokovania Bezpečnostnej rady OSN o Afganistane.

Vysokoškolské štúdium bolo doteraz jednou z mála vecí, ktoré islamistické hnutie Taliban po nástupe k moci v minulom roku afganským ženám nezakázalo.

Nariadenie hnutia oznámilo necelé tri mesiace po tom, ako tisíce žien a dievčat v celej krajine skladali prijímacie skúšky na univerzity. Stredoškolské štúdium sa dievčatám zakázalo už skôr.

Nariadenie vzápätí odsúdili Spojené štáty a Británia na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

„Taliban nemôže očakávať, že sa stane legitímnym členom medzinárodnej komunity bez toho, aby rešpektoval práva všetkých ľudí v Afganistane, obzvlášť ľudské práva a základné slobody žien a dievčat,“ uviedol zástupca veľvyslanca Spojených štátov v OSN Robert Wood.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet