Na hlavný obsah

Ukrajina od začiatku vojny eviduje 15 000 nezvestných

Ide o vojakov, ale i civilistov.

Ukrajina od začiatku vojny eviduje 15 000 nezvestných
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tisícky vojakov a civilistov na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy evidujú ako nezvestných. Uviedla to v piatok (30. 12.) poradkyňa ukrajinského prezidenta Aľona Verbytská. Informovala o tom agentúra DPA.

Rusko potvrdilo 3 392 ukrajinských vojnových zajatcov, medzi ktorými sú aj civilisti. Povedala Verbytská, ktorá sa angažuje ako ombudsmanka pre práva ukrajinských vojakov, pre médiá skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland.

„Na Ukrajine však v súčasnosti evidujeme 15 000 ľudí ako nezvestných, vrátane mnohých civilistov,“ dodala. Osud týchto ľudí je podľa nej neznámy. „Nevieme, čo sa s nimi stalo,“ podotkla.

„Nachádzajú sa v ruskom zajatí, uniesli ich z Ruskom obsadených území či ich už dávno zabili?“ spýtala sa Verbytská s tým, že táto neistota je ťažká predovšetkým pre rodinných príslušníkov nezvestných.

Podľa Verbitskej Rusko naďalej systematicky porušuje Ženevskú konvenciu a nedovoľuje predstaviteľom Medzinárodného výboru Červeného kríža navštíviť vojnových zajatcov.
Ukrajinské úrady opakovane upozorňujú, že z okupovaných území boli do Ruska unesené celé rodiny vrátane detí, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet