Na hlavný obsah

Ukrajinský konzulát v Brne museli evakuovať pre podozrivý predmet

Balík sa zhoduje s typom, ktoré nedávno zadržali v Španielsku.

Ukrajinský konzulát v Brne museli evakuovať pre podozrivý predmet
Hasiči pred ukrajinským konzulátom. Foto: ČTK/Tomandl Jan

Ukrajinský konzulát v Brne na Barvičovovej ulici v piatok (2. 12.) ráno pre podozrivý balíček. Budovu muselo opustiť šesť zamestnancov, uviedol hovorca českej polície David Chaloupka.

Miestnu cestu uzavreli a evakuovali aj neďalekú materskú školu. Podľa polície je zásielka podobného typu ako tie, ktoré zadržali v Španielsku. V priebehu posledných dní tam objavili niekoľko listových bômb, ktorých odoslanie zrejme súvisí s ruskou agresiou na Ukrajine.

Výsledky analýzy nepotvrdili prítomnosť nástražného výbušného systému v obálke. „Nemáme žiadne informácie o tom, že by pracovníkom konzulátu či najbližšiemu okoliu hrozilo nejaké nebezpečenstvo, avšak naďalej platí pôvodne vyslovené varovanie o kontrole prichádzajúcej pošty konzulátov a zbrojných spoločností,“ uviedla polícia na twitteri.

Cestu v blízkosti konzulátu už sprejazdnili a evakuované deti z priľahlej škôlky sa mohli vrátiť. Podľa predbežných výsledkov obsahovala obálka živočíšne tkanivo, ktoré teraz podrobia bližšej analýze.

Polícia vyzvala všetkých zamestnancov konzulátov v Česku a zbrojárskych firiem, aby boli pri kontrole došlej pošty čo najostražitejší a v prípade akýchkoľvek pochybností zavolali príslušníkov polície.

Podozrivá zásielka v Prahe

Na ukrajinské veľvyslanectvo v Prahe v piatok doručili podozrivú zásielku podobnú tej, ktorú pyrotechnici skúmali dopoludnia v Brne.

V zásielke bolo živočíšne tkanivo. Uviedla to česká polícia na sociálnej sieti Twitter po tom, ako podozrivý obsah preverila.

„V obálke nebol nástražný výbušný systém, ale opäť živočíšne tkanivo. To teraz budú skúmať hasiči, ktorí si obálku aj s obsahom odviezli,“ spresnila ďalší postup polícia.

Po objavení podozrivej zásielky policajti uviedli, že čiastočne obmedzili dopravu v blízkosti ambasády, ale nikoho neevakuovali. Neskôr však z preventívnych dôvodov pristúpili k evakuácii dvoch budov veľvyslanectva.

Podozrivé obálky vo viacerých európskych krajinách

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko v piatok na facebooku informoval, že veľvyslanectvá a konzuláty Ukrajiny vo viacerých európskych krajinách dostali zakrvavené balíčky obsahujúce zvieracie oči. 

Podľa ukrajinského ministra zahraničia Dmytra Kulebu sa vláda v Kyjeve domnieva, že ide o naplánovanú kampaň teroru a zastrašovania ukrajinských zastupiteľských úradov.

Nikolenko napísal, že po sérii listových bômb v Španielsku prišli krvavé balíčky obsahujúce zvieracie oči na ukrajinské veľvyslanectvá v Maďarsku, Poľsku, Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku, na generálne konzuláty v Neapole a Krakove a na konzulát v Brne.

Opísal, že balíčky boli nasiaknuté pravdepodobne krvou a zapáchali. „Skúmame význam tohto odkazu,“ dodal.

Hovorca polície vo Varšave Sylwester Marczak agentúre PAP povedal, že na konzulárne oddelenie ukrajinskej ambasády balík prišiel vo štvrtok a znepokojil jedného z pracovníkov. Keď zásielku prevzala polícia, rýchlo vylúčila, že by bola nebezpečná, uviedol Marczak.

V piatok popoludní španielska polícia uzavrela oblasť v okolí ukrajinského veľvyslanectva v Madride a budova zastupiteľského úradu bola evakuovaná. Kyjev neskôr potvrdil, že ambasáda v Madride dostala zásielku podobnú tým, ktoré boli doručené na zastupiteľské úrady v iných krajinách, napísala agentúra EFE.

Nikolenko informoval aj o incidentoch v iných krajinách. Zničený bol podľa neho vchod do rezidencie ukrajinského veľvyslanca vo Vatikáne. Na veľvyslanectve v Kazachstane niekto nahlásil, že sa tam nachádza výbušnina, ale táto informácia sa nepotvrdila.

List ambasáde v USA

Ambasáda v USA dostala list s kópiou článku kritického k Ukrajine. Nikolenko napísal, že rovnako ako väčšina ostatných zásielok aj tento list došiel z jednej európskej krajiny. O akú ide však nešpecifikoval.

„Nedokážu Ukrajinu zastaviť na diplomatickom fronte, a tak sa nás snažia zastrašiť,“ uviedol Kuleba v citácii zverejnenej na Nikolenkovom profile. Šéf ukrajinskej diplomacie nariadil zvýšiť bezpečnostné opatrenia na ukrajinských ambasádach a konzulátoch.

V Španielsku listové bomby prišli napríklad premiérovi Pedrovi Sánchezovi, na americké a ukrajinské veľvyslanectvo. Španielske úrady vec vyšetrujú ako terorizmus.

Podľa prvých výsledkov vyšetrovania zásielky zaslali bežnou poštou zo španielskeho územia, napísal v piatok denník El País. Jedna zo šiestich zásielok, ktorú sa polícii podarilo zachovať, zatiaľ čo ostatné boli riadene zničené pyrotechnikmi, obsahovala malé množstvo strelného prachu.

Niektoré zdroje opisujú výbušné zariadenie ako podobné petarde so silou dostatočnou na to, aby poranila človeka, ktorý zásielku otvára.

Majú listové bomby súvis s podporou Ukrajiny?

Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska sa domnieva, že séria listových bômb, ktoré v ostatnom čase doručili na viacero miest v jeho krajine vrátane amerického a ukrajinského veľvyslanectva, môže súvisieť s podporou Ukrajiny zo strany Madridu.

Minister v tejto súvislosti svojich kolegov v Európskej únii a Európsku komisiu oboznámil listom so svojou domnienkou, že šesť listových bômb „mohlo súvisieť s ruskou inváziou na Ukrajinu“. Informovala o tom agentúra DPA odvolávajúca sa na španielske médiá aj vyjadrenie

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, ktorá vo štvrtok navštívila ukrajinské prístavné mesto Odesa, ubezpečila, že listové bomby neodradia jej krajinu, NATO a Európsku úniu od podpory Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet