Na hlavný obsah

Univerzitní lekári v Bratislave začali s novou metódou lokalizácie nádorov

Sú prví na Slovensku.

Univerzitní lekári v Bratislave začali s novou metódou lokalizácie nádorov
Gynekológovia z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ako prví na Slovensku použili novú metódu lokalizácie nehmatateľných nádorov prsníka systémom Scout. Foto: Unsplash

Gynekológovia z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave ako prví na Slovensku použili novú metódu lokalizácie nehmatateľných nádorov prsníka systémom Scout. Technológiu v decembri úspešne aplikovali na II. gynekologicko-pôrodníckej klinike Lekárskej fakulty UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove u šiestich pacientiek. Informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Počas mamografického skríningu karcinómu prsníka môže byť aj viac ako polovica nálezov nehmatateľná. V prípade operácie musia nález v prsníku presne lokalizovať. Teraz sa na lokalizáciu podľa UK používajú drôtové vodiče, táto metóda však má svoje limity. V niektorých prípadoch môže dôjsť k dislokácii drôtu či jeho migrácii v prsníku.

Posledné roky do praxe zavádzajú špeciálne malé kovové zrná, ktoré zavedú do nádoru a počas operácie sledujú špeciálnymi sondami. „Výhodou týchto zŕn je lepší komfort pacientiek a lepšia orientácia chirurga v tkanivách počas operácie. Zrná môžu byť v nádoroch uložené niekoľko mesiacov, čo je výhodné pri pacientkach s naplánovanou predoperačnou chemoterapiou,“ objasnil Kamil Pohlodek z II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty UK a UNB.

Technológiu Scout zaviedli v USA a v roku 2022 ju registroval Štátny ústav pre kontrolu liečiv SR. Do nádoru sa zavedie zrno s priemerom 12 milimetrov, ktoré predstavuje radarový reflektor. Počas operácie sa zrno sleduje radarovou sondou.

O mieste hľadaného nádoru informuje operatéra okrem iného aj akustickým signálom. „Technológia je vhodná pri včasnej rakovine prsníkov. Nevyžaduje špeciálne chirurgické nástroje a zrná nie sú zdrojom artefaktov pri vyšetrení magnetickou rezonanciou,“ dodal Pohlodek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny