Na hlavný obsah

Urgenty v UNB či NÚDCH sú pripravené na pacientov aj v čase sviatkov

Potvrdili to hovorkyne nemocníc.

Urgenty v UNB či NÚDCH sú pripravené na pacientov aj v čase sviatkov
Na ilustračnej snímke urgentný príjem. Foto: TASR

Urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) či v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) sú pripravené na pacientov aj počas nadchádzajúcich sviatkov. Potvrdili to hovorkyne oboch nemocníc.

UNB bude fungovať v bežnom režime. Poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti sa zabezpečív plnom rozsahu a nepretržite. Návštevné hodiny budú počas sviatkov rovnaké ako počas víkendu. Teda od 15.00 do 17.00 h.

Na covidových oddeleniach sa návštevynepovolujú. „Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sa môžu návštevné dni upraviť, preto odporúčame ľuďom, ktorí chcú svojich blízkych v nemocnici navštíviť, aby sa najskôr informovali u personálu na oddelení,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Národný ústav detských chorôb

V NÚDCH sa cez sviatky o malých pacientov na oddelení urgentného príjmu (OUP) počas dňa postará päť lekárov – pediatrov v pediatrických ambulanciách a dvaja chirurgovia v chirurgickej ambulancii.

Traja pediatri budú slúžiť nepretržite 24 hodín a na pohotovosti v rámci ordinačných hodín od 7.00 do 22.00 h jeden lekár, vo frekventovanom čase od 12.00 do 17.00 h dvaja lekári. V noci to budú traja pediatri a jeden chirurg. „Rovnako bude postarané o všetkých pacientov hospitalizovaných na klinikách,“ doplnila hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Počas sviatkov ostávajú v detskej nemocnici len pacienti, ktorých zdravotný stav neumožňuje prepustenie do domácej starostlivosti, pri akútnom zhoršení zdravia a vážne úrazy. „Robíme všetko preto, aby rodičia alebo zákonní zástupcovia počas hospitalizácie mohli sprevádzať svoje deti. V súčasnosti sú návštevy povolené,“ priblížila Kamenická.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb bude podľa hovorkyne Sone Valášikovej režim prispôsobený vianočným sviatkom. Všetkých pacientov, ktorým to zdravotný stav dovolí, prepustenia do domácej starostlivosti.

Návštevy tam od júla zakázali. Výnimku majú iba návštevy kňazov k pacientom s cieľom podávania sviatosti pomazania či ťažko chorých a umierajúcich pacientov, ktorým sa poskytuje paliatívna starostlivosť. Pri mimoriadnej situácii môže výnimku udeliť vedúci pracoviska.

Národný onkologický ústav

V Národnom onkologickom ústave (NOÚ) zostávajú návštevné hodiny v nezmenenom režime. „Počas vianočných sviatkov v rámci NOÚ hospitalizujú iba tých pacientov, ktorých zdravotný stav si to akútne vyžaduje. Ide najmä o pacientov po vážnych operáciách a o pacientov s pokročilým onkologickým ochorením,“ ozrejmila hovorkyňa ústavu Patrícia Kubicová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet