Na hlavný obsah

Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať

Stabilizačný príspevok nebude podliehať odvodom.

Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať. Parlament vo štvrtok (22. 12.) schválil novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá stanovuje pravidlá, za akých si môžu pripísať zisk. Poslanci odobrili aj pozmeňujúci návrh, ktorý oslobodí aktuálne stabilizačné príspevky pre zdravotníkov od zdravotných a sociálnych odvodov.

„V prípade dosiahnutia zisku vyššieho, ako je optimálny hospodársky výsledok, sa bude musieť suma, o ktorú skutočný zisk presahuje optimálny hospodársky výsledok, použiť iba na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre poistencov zdravotnej poisťovne,“ vysvetlilo v predkladacej správe ministerstvo zdravotníctva.

Návrh reaguje aj na špekulatívne obchádzanie platenia odvodov. Minimálny vymeriavací základ sa tak má po novom zaviesť aj u zamestnancov vo výške minimálnej mzdy.

Novela mala pôvodne priniesť aj zmeny v tom, kto môže robiť nábory pre zdravotné poisťovne. Poslanci však odobrili pozmeňujúci návrh, ktorým ich z návrhu vypustili.

Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, vďaka ktorému by sa mal štát na budúci rok vrátiť k pevnej sadzbe platby za svojich poistencov.

Stabilizačný príspevok

Parlament zároveň odobril, že zo stabilizačného príspevku sa nebudú platiť sociálne a zdravotné odvody. Zdravotnícki pracovníci tak v decembri a januári dostanú zo stabilizačného príspevku 5 000 eur na účet 4 050 eur, zvyšných 950 eur im zamestnávateľ strhne ako preddavok na daň z príjmov.

Týka sa to zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v nemocniciach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby, ktorí do 19. decembra podpísali dohody o poskytnutí príspevku. Do konca tohto roka by mali zdravotnícki pracovníci dostať na účet 2 500 eur. V januári dostanú zvyšných 1 550 eur.

Vyplatenie stabilizačných príspevkov schválila vláda začiatkom decembra. Na príspevok v sume 5 000 eur má nárok 21 500 zdravotných sestier, 4 700 tisíca sanitárov, 4 200 praktických sestier, či cez 2 000 zdravotných záchranárov. Ide spolu o 39 500 zdravotníckych pracovníkov, medzi ktorými sú aj logopédi, psychológovia, zubní technici či zdravotnícki laboranti.

Stabilizačný príspevok vláda poskytne aj 16 000 opatrovateľom a nižšiemu zdravotníckemu personálu a 3 000 sestrám a fyzioterapeutom. Sestry a fyzioterapeuti dostanú stabilizačný príspevok v sume 4 000 eur a opatrovatelia a nižší zdravotnícky personál vo výške 3 000 eur.

Celková suma príspevkov pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb má dosiahnuť 60 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko