Na hlavný obsah

USA uvalili sankcie na jedného z najbohatších Rusov

Vladimir Potanin je šéfom ťažobného gigantu Nornickel.

USA uvalili sankcie na jedného z najbohatších Rusov
Ruský oligarcha Vladimir Potanin. Foto: Profimedia

Spojené štáty vo štvrtok (15. 12.) uvalili sankcie na jedného z najbohatších Rusov Vladimira Potanina, ktorý je šéfom a väčšinovým majiteľom ťažobného gigantu Nornickel. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej na sankčný zoznam Washingtonu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu pribudli ďalšie štyri desiatky ľudí.

Sankcie USA uvalili tiež na 18 firiem napojených na ruský finančný sektor, vrátane holdingu Interros, ktorý tiež patrí Potaninovi. Ten okrem finančných spoločností vlastní aj 36 % Nornickelu, najväčšieho svetového dodávateľa paládia a rafinovaného niklu.

Šesťdesiatjedenročný Potanin sa krátko po začiatku ruskej invázie vyslovil zato, aby Moskva nekonfiškovala majetok západných firiem, ktoré z Ruska odišli. Takýto krok by podľa neho na desiatky rokov zničil dôveru investorov a izoloval krajinu, ako sa stalo po boľševickej revolúcii v roku 1917.

Po tom, aby na jedného z najvýznamnejších ruských podnikateľov uvalili sankcie, volal tento rok v lete väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet