Na hlavný obsah

V Dánsku sa dohodli na novej vládnej koalícii

Budú v nej sociálni demokrati, liberáli a Umiernení.

V Dánsku sa dohodli na novej vládnej koalícii
Dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

V Dánsku sa po mesiaci a pol od parlamentných volieb sformovala nová vládna koalícia. Bude pozostávať zo sociálnych demokratov, strany Umiernených a liberálov. Oznámila to v utorok (13. 12.) premiérka a šéfka sociálnych demokratov Mette Frederiksenová. Informuje o tom agentúra AFP.

„Novú vládu predstavíme vo štvrtok,“ povedala Frederiksenová. Agentúra Reuters upozorňuje, že zmiešaná pravo-ľavá vládna koalícia vznikla v Dánsku po viac než 40 rokoch.

V predčasných voľbách 1. novembra zvíťazil blok stredoľavých strán podporujúcich vládu premiérky Frederiksenovej, v 179-člennom parlamente si zaistil najtesnejšiu väčšinu jedného kresla. Samotní sociálni demokrati získali 50 poslaneckých mandátov.

Liberáli zaznamenali porážku, keď stratili 19 zo svojich 43 poslaneckých kresiel. Sklamaná bola aj novozaložená strana Umiernených expremiéra Larsa Lökkeho Rasmussena, ktorej sa podarilo zabezpečiť si iba 16 mandátov.

Frederiksenová viedla od roku 2019 menšinovú vládu sociálnych demokratov, ktorú podporovali ľavicové strany. Pred voľbami sa vyslovila za širokú koalíciu naprieč politickým spektrom s argumentom, že v čase medzinárodnej neistoty Dáni potrebujú politickú jednotu.

Predčasné parlamentné voľby sa v Dánsku uskutočnili v dôsledku tzv. norkovej krízy. Jedna zo strán podporujúcich Frederiksenovú totiž pohrozila, že ak ich nevyhlásia, podporí vyslovenie nedôvery vláde.

Tá si mala v novom hlasovaní znovu získať dôveru voličov po tom, čo v roku 2020 rozhodla o utratení asi 15 miliónov noriek pre obavy spojené s pandémiou koronavírusu. Nakoniec sa ukázalo, že toto rozhodnutie nebolo v súlade so zákonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet