Na hlavný obsah

V Estónsku zostalo pre sneh tisíce ľudí bez prúdu

Na poľskom pobreží platí výstraha.

V Estónsku zostalo pre sneh tisíce ľudí bez prúdu
Pre snehovú búrku zostalo v pondelok (12. 12.) v Estónsku asi 13 000 domácností bez prúdu. Foto: ČTK / AP / Sergei Grits

Pre snehovú búrku zostalo v pondelok (12. 12.) v Estónsku asi 13 000 domácností bez prúdu. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dodávateľa elektrickej energie. Najviac postihnuté boli ostrovy Saaremaa aj Hiiumaa.

Pre silný vietor zastavili prevádzku trajektov na ostrov Hiiumaa, ich prevádzkovateľ dúfa, že znovu budú môcť vyplávať v pondelok večer. Meškania sú tiež v železničnej a leteckej doprave, niektoré spoje zrušili.

Vzhľadom na zlé podmienky na cestách aj na to, že sneženie má počas dňa nabrať na sile, úrady vyzývajú ľudí, aby nikam nevychádzali, ak to nie je nevyhnutne potrebné. V Estónku žije asi 1,3 milióna ľudí.

Na poľskom pobreží predpovedajú silný vietor

Podobné varovanie platí v pondelok aj v centrálnej časti poľského pobrežia Baltského mora, kde meteorológovia predpovedajú silný vietor a tvorbu závejov. „Ak môžete, zostaňte doma,“ nabáda vládne bezpečnostné centrum obyvateľov regiónu. Upozorňuje ich tiež na možné výpadky dodávok prúdu.

Príchod skutočnej zimy komplikuje hlavne premávka na cestách. V Lodžskom vojvodstve už v nedeľu vpodvečer spadol do priekopy autobus, ktorým cestovalo 22 ľudí. Zranil sa jeden z nich. Podľa hasičov vodič zrejme neprispôsobil jazdu podmienkam na ceste.

V Poľsku má v pondelok snežiť, potom sa čaká ochladenie, keď teploty na juhu krajiny v noci môžu klesnúť k mínus 20 stupňom Celzia. Pred vianočnými sviatkami ale čaká výrazné oteplenie, informuje televízia TVN24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet