Na hlavný obsah

V Európskej únii vlani zadržali falšovaný tovar v hodnote 1,9 miliardy eur

Na vonkajších hraniciach to bol tovar za 1,2 miliardy eur.

V Európskej únii vlani zadržali falšovaný tovar v hodnote 1,9 miliardy eur
Ilustračná snímka - Zadržané falzifikáty parfumov. Foto: TASR

V roku 2021 colné orgány zadržali v rámci celej EÚ 86 miliónov kusov falošného tovaru v hodnote vyše 1,9 miliardy eur. Na vonkajších hraniciach to bolo 42 miliónov kusov za viac ako 1,2 miliardy eur.

Podľa Jany Záchenskej z Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR, ide o alarmujúci nárast, pretože v roku 2020 sa na vonkajších hraniciach EÚ zadržalo 27 miliónov kusov falošných tovarov.

Na Slovensku v roku 2021 sa zadržali 1 109 kusov falšovaného tovaru. V porovnaní s rokom 2020 ide o zhruba tretinový pokles. Jeho hodnota dosiahla 2,1 milióna eur. Z okolitých krajín najviac falošného tovaru zadržali v Rakúsku, a to 317 814 kusov. Toto číslo narástlo o 458 percent v porovnaní s rokom 2020, pripomenula Záchenská.

Podľa ÚPV SR najčastejšie je porušované právo vzťahujúce sa k ochrannej známke EÚ a medzinárodným či národným ochranným známkam. Týka sa to najmä o napodobenín oblečenia, obuvi, luxusných kabeliek, hodiniek, parfumov či kozmetiky.

Prvenstvo v objeme dovážaného nelegálneho tovaru má Čína pred Tureckom a Hongkongom. Až 62 % tovaru bolo zadržaného v Taliansku, Francúzsku, Holandsku a Španielsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika