Na hlavný obsah

Zakladateľa americkej kryptomeny FTX obvinili z podvádzania investorov

Sama Bankmana-Frieda zadržali na Bahamách.

Zakladateľa americkej kryptomeny FTX obvinili z podvádzania investorov
Na snímke Sam Bankman-Fried, zakladateľ a bývalý riaditeľ americkej kryptomeny FTX. Foto: twitter/Andy Vermaut

Sama Bankmana-Frieda, zakladateľa a bývalého výkonného riaditeľa kryptoburzy FTX obvinili Americkou komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) z podvádzania investorov spoločnosti.

SEC v utorok (13. 12.) uviedla, že Bankman-Fried zatajil svoje presmerovanie finančných prostriedkov zákazníkov FTX do kryptoobchodnej firmy Alameda Research, pričom od investorov získal viac ako 1,8 miliardy dolárov. Informoval o tom spravodajský web The Guardian.

Úrady ho na základe americkej žiadosti zadržali na Bahamách. Americká kryptomena FTX minulý mesiac skrachovala.

Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na newyorského federálneho prokurátora Damiana Williamsa. Bankmana-Frieda majú podľa bahamskej polície v utorok (13. 12.) predviesť pred súd na karibskom ostrove.

Bankman-Fried posledný mesiac vystupoval v médiách, kde sa za svoje kroky ospravedlňoval a vysvetľoval, čo sa vo firme stalo. To môže byť pre neho škodlivé pred súdom, píše agentúra Reuters.

Generálny prokurátor Baham Ryan Pinder predpokladá, že Spojené štáty požiadajú o vydanie zadržaného tridsiatnika. Zverejnené komuniké tiež cituje vyjadrenie bahamského premiéra Philipa Davisa, že obe krajiny zdieľajú záujem vyvodiť zodpovednosť voči osobám spätým s FTX, ktoré zrejme zradili dôveru verejnosti a porušili zákon. Bahamy povedú vlastné vyšetrovanie.

Bankman-Fried mal v utorok vypovedať pred výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov. Vystúpi však iba nový šéf FTX John Ray, ktorý bankrot vysvetlil ako „úplné zlyhanie“ bývalého vedenia.

Úrady sa snažia objasniť úlohu Bankmana-Frieda v bankrote FTX, ktorý otriasol celým odvetvím kryptomien. Americká kryptomenová burza FTX vyhlásila bankrot 11. novembra. Prinútila ju k tomu kríza likvidity, ktorá klientov pripravila minimálne o miliardu dolárov.

Peniaze klientov použil na záchranu spoločnosti

Od krachu FTX tiež vyšlo najavo, že Bankman-Fried tajne použil desať miliárd dolárov z peňazí klientov pri pokuse o záchranu svojej spoločnosti, píše Reuters. Bankman-Fried pripustil, že pri konaní pochybil a že nedokázal pádu FTX zabrániť. Odmietol ale, že chcel niekoho podviesť.

V jednom zo svojich mediálnych vystúpení Bankman-Fried opísal, že ku vzdanie sa pozície riaditeľa firmy ho tlačili právni poradcovia z firmy Sullivan & Cromwell aj hlavný advokát americkej pobočky FTX.

Bankman-Fried povedal, že ani nie desať minút po tom, čo podpisom odovzdal vedenie firmy Rayovi, dostal „potenciálne financovanie v miliardách dolárov“. Svojmu právnikovi povedal, aby rokovania s novým riaditeľom zrušil, bolo mu ale povedané, že už je príliš neskoro, opisuje Reuters. Bankman-Fried odvtedy už nemá prístup k systému. Ray mu vraj neodpísal na e-maily, v ktorých mu Bankman-Fried ponúkal pomoc alebo informácie.

Bankman-Fried bol vo svete kryptomien so svojimi tričkami, šortkami a rozprávkovým majetkom FTX nekonvenčnou, ale prominentnou osobou. Koncom roka 2021 mala podľa neho jeho spoločnosť Alameda Research hodnotu vyše 50 miliárd dolárov a únosnú mieru dlhov.

„Minulý rok bol môj celkový majetok odhadnutý na 20 miliárd dolárov. Naposledy, keď som sa pozeral, tak som mal na účte okolo stotisíc,“ opísal Bankman-Fried.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet