Na hlavný obsah

V Nemecku začína predaj silvestrovskej pyrotechniky

Polícia očakáva problémy.

V Nemecku začína predaj silvestrovskej pyrotechniky
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Vo štvrtok v Nemecku začne predaj zábavnej pyrotechniky pre silvestrovskú noc, ktorá je pre políciu a záchranárov jedným z najkritickejších momentov roka. V predchádzajúcich dvoch rokoch bol pre pandémiu ochorenia COVID-19 predaj petárd zakázaný. V mestách platili zákazy zhromažďovania, čo sa pozitívne prejavilo na štatistike zásahov.

Teraz ale polícia očakáva návrat incidentov do čias pred koronavírusom. Len v Berlíne bude posledný deň roka na bezpečnosť v uliciach dohliadať na 1 100 policajtov. „Očakávame podobný Silvester ako pred covidovou pandémiou,“ povedala agentúre DPA berlínska policajná prezidentka Barbara Slowiková.

Na vlaňajšieho Silvestra zakázal Berlín zhromažďovať sa a odpaľovať delobuchy na 50 miestach v meste. Teraz sa obmedzenia týkajú len zapaľovania pyrotechniky. A to na troch miestach. Zákaz petárd tento rok platí pre okolie centrálneho námestia Alexanderplatz, problematickú štvrť Steinmetz v časti Schöneberg a okolie väznice v Moabite.

Kým na námestí Alexanderplatz a vo štvrti Steinmetz sa počas Silvestra v minulých rokoch odohrali viaceré útoky na policajtov. V Moabite zase sláviaci dav ostreľoval ohňostrojom väznicu.

Na Silvestra v roku 2019 takéto akcie proti moabitskej disciplíne vyvolali podľa väzenskej správy vyše 300 poplachov. Podobné reštrikcie ako v Berlíne vyhlásili aj ďalšie nemecké mestá, najmä v historických centrách.

Zakážu pyrotechniku?

Aby sa zabezpečil pokojnejší priebeh posledných dvoch Silvestrov, v Nemecku sa vedie debata, či predaj zábavnej pyrotechniky neobmedziť natrvalo. Takýto postoj zastávajú okrem iného policajné odbory, ekologické organizácie alebo lekárska komora.

Dostupnosť zábavnej pyrotechniky Nemecko celoročne reguluje. Počas roka sa dá dostať len pyrotechnika kategórie F1. Do nej patria v ktorej sú búchajúce guľôčky, prskavky, fontánky alebo lietajúce včeličky. Jediným obmedzením v zábave je minimálny vek 12 rokov.

Predaj kategórie F2, kam spadajú bežné rakety a delobuchy, povoľujú len tesne pred koncom roka. Nákup sa povoľuje len dospelým, ktorí ohňostroje môžu odpaľovať len od večera 31. decembra do rána 1. januára.

S nadchádzajúcim začiatkom predaja silvestrovskej pyrotechniky v Nemecku začala preventívna kampaň o tom, ako delobuchy bezpečne odpaľovať. O bezpečnostných radách a pravidlách, ako sa pri odpaľovaní správať, informujú mestské správy, policajti, hasiči, supermarkety a tiež napríklad poisťovne.

Jednou z často opakovaných zásad je používanie výlučne povolenej a certifikovanej pyrotechniky. To súvisí s tým, že mnoho Nemcov sa na poslednú noc roka zásobí petardami a ohňostrojom v Holandsku, Poľsku a Česku. V týchto krajinách sa dá k silnejšej a neschválenej pyrotechnike dostať jednoduhšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet