Na hlavný obsah

V parlamente diskutujú o príspevku z ruskej ropy a výdavkových limitoch

V zákulisí sa tiež rokuje o rozpočte.

V parlamente diskutujú o príspevku z ruskej ropy a výdavkových limitoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Národnej rade pokračuje diskusia k návrhom ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), o príspevku z ruskej ropy ako aj o výdavkových limitoch. V zákulisí sa tiež rokuje o rozpočte.

Strana SaS svoje pozmeňujúce návrhy predstavila už v utorok (20. 12.), teraz ich však musí upraviť do finálnej podoby tak, aby o nich poslanci mohli začať rozpravu ešte v stredu (21. 12.) popoludní. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Parlament mal pôvodne začať diskutovať o štátnom rozpočte už v stredu pred jedenástou hodinou, avšak podpredseda národnej rady Juraj Blanár (Smeru-SD) oznámil, že situácia je neprehľadná a nemá inú možnosť, ako rokovanie opäť preložiť.

„Samotní predkladatelia pozmeňujúcich návrhov nevedia presne odhadnúť, kedy budú pozmeňujúce návrhy k dispozícii. Nezostáva mi nič iné ako to, aby som prerušil rokovanie národnej rady až do 14.00 h,“ vyhlásil.

Členovia národnej rady teda ešte stále diskutujú za zatvorenými dverami a pred novinárov zatiaľ nepredstúpili. Čo sa však podarilo prerokovať je zákon o príspevku z ruskej ropy. Ten vláda použije na pomoc s vysokými cenami energií.

Nezhody medzi Sulíkom a Matovičom

Minister financií pôvodne hovoril, že sadzba tohto príspevku by mala byť 70 %, no strana SaS s tým nesúhlasila. Ešte v utorok (20. 12.) oznámil premiér Eduard Heger a predseda liberálov Richard Sulík (SaS) dohodu.

„Extra zisk z ruskej ropy sa zdaní, a to sadzbou 55 percent,“ uviedol Sulík. To sa však nepáči financmajstrovi Matovičovi. „Považujem takéto konanie v rozpore s verejným záujmom a so záujmom Slovenskej republiky. Uvidíme, či takýto pozmeňujúci návrh niekto prinesie. Ak ho prinesie, tak to považujem za čistý lobing,“ reagoval.

Marián Viskupič z SaS pripomenul, že návrh už odobril parlamentný výbor. „Návrh, ktorý spomínal pán minister, už predložili a schválili na ústavnoprávnom výbore, takže už sa to stalo,“ povedal.

V pléne sa otvorila rozprava aj k výdavkovým limitom, k tým však poslanci pripomienky nemali. O oboch návrhoch by mali hlasovať v stredu (21. 12.) večer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál