Na hlavný obsah

Parlament bude rokovať o štátnom rozpočte aj zmene ústavy

Poslanecké grémium odložili.

Parlament bude rokovať o štátnom rozpočte aj zmene ústavy
Ilustračná snímka - poslanci v Národnej rade SR. Foto: TASR

V parlamente sa v pondelok (19. 12.) o 13:00 h začal ďalší rokovací deň. Poslanci v piatok (16. 12.) schôdzu odložili, pretože v pléne nebolo dostatok zákonodarcov. Posledná tohtoročná schôdza má ešte veľa nevyriešených otáznikov vrátane štátneho rozpočtu či zmeny ústavy.

Ďalší postup mali pôvodne členovia Národnej rady SR dohodnúť na poslaneckom grémiu, ktoré sa však odložilo. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Zákon roka – rozpočet, či zmena ústavy, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia. Členovia Národnej rady SR mali o ďalšom postupe pri rokovaní rozhodnúť v pondelok o desiatej na poslaneckom grémiu. To sa síce odložilo na 17:00 h, no parlament zasadol krátko popoludní, tak ako sa pôvodne očakávalo.

Ako povedal predseda Boris Kollár v relácii RTVS O 5 minút 12, prioritou by mala byť zmena ústavy. „Poďme to urobiť tento týždeň. Keď bude politická vôľa, tak vieme zvládnuť ústavu, vieme zvládnuť rozpočet a vieme zvládnuť aj termín predčasných volieb,“ vyhlásil.

V hre je aj možnosť reformy vlády

Ani na jednom z návrhov, však zatiaľ zhoda nie je. Marián Viskupič z SaS si myslí, že nasledujúci rok môže vláda začať aj v rozpočtovom provizóriu, dôležité je však o rozpočte rokovať. „Hlasujme o rozpočte. Aj jeho neprijatie znamená prvý krok k tomu, že ministerstvo financií si musí sadnúť, popočúvať pripomienky, ktoré v rozprave padli a prísť s upraveným rozpočtom,“ skonštatoval.

Dopĺňa, že liberáli riešenie v predčasných voľbách nevidia a zatiaľ sa nechystajú podporiť ani zmenu ústavy, na skrátenie volebného obdobia. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš pripomína, že na schválenie budú potrebné aj ich hlasy.

„Pokiaľ nebude dohoda nás a SaS, tak Boris Kollár môže chodiť na kávu s Ficom a Pellegrinim koľko chce a nebudú mať 90 poslancov na to, aby prijali ústavný zákon,“ uviedol.

V hre je stále aj možnosť reformy vlády, ktorá by umožnila premiérovi v demisii Eduardovi Hegerovi (OĽANO) zostaviť nový kabinet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál