Na hlavný obsah

V Portugalsku schválili zákon, ktorý umožňuje eutanáziu

Prezident ho možno zamietne.

V Portugalsku schválili zákon, ktorý umožňuje eutanáziu
Úradujúci portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Foto: TASR/AP

Portugalský parlament v piatok (9. 12.) znovu schválil zákon, ktorý by umožnil v krajine praktizovať eutanáziu. Normu podporili socialisti, ktorí majú v snemovni väčšinu, aj časť opozície.

Je však možné, že ho bude ako v minulosti vetovať konzervatívny prezident Marcelo Rebelo de Sousa, napísala agentúra EFE. Kvôli nemu sa parlament musel normou zaoberať už tretíkrát.

Zákon ruší tresty pre lekárov a zdravotníkov, ktorí pomôžu pacientovi ukončiť jeho život na jeho žiadosť. Toto rozhodnutie je podľa zákonodarcov základným právom na sebaurčenie.

Pacient bude môcť požiadať o pomoc pri ukončení života, ak má viac ako 18 rokov, trpí vážnou a neliečiteľnou chorobou alebo má mimoriadne vážne zranenie.

Podľa agentúry AP bude musieť pacient požiadavku opakovať najmenej šesťkrát. Medzi žiadosťou a vykonaním vôle pacienta musí uplynúť najmenej dva mesiace.

Parlament v Lisabone prvý raz schválil podobný zákon v januári minulého roka, prezident však normu nechal posúdiť Ústavným súdom. Ten skonštatoval v texte nejasnosti a vyzval na ich odstránenie.

Zákonodarcovia znovu za normu hlasovali v novembri toho istého roku a zákon prezident vetoval. Parlament sa potom nestačil k norme vrátenej hlavou štátu vrátiť, keďže volebné obdobie sa skončilo predčasne.

Portugalský prezident, ktorý je praktizujúcim katolíkom, vo štvrtok (8. 12.) povedal, že sa k textu vyjadrí vo veľmi krátkom čase, pravdepodobne ešte pred Vianocami. Uznal, že nový text odpovedal na niektoré jeho výčitky.

Prezidentov manévrovací priestor je teraz obmedzený, domnieva sa agentúra EFE. Socialisti a ďalší podporovatelia zákona majú totiž v parlamente jasnú väčšinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet