Na hlavný obsah

Belgická polícia vyšetruje podozrenia z korupcie v Európskom parlamente

Zatkli štyroch ľudí, vrátane jedného bývalého europoslanca.

Belgická polícia vyšetruje podozrenia z korupcie v Európskom parlamente
Ilustračná snímka z Európskeho parlamentu. Foto: Unsplash

Polícia v Bruseli v piatok (9. 12.) vykonala 16 razií v rámci vyšetrovania podozrenia z prania špinavých peňazí a korupcie. Zapojili sa tam Európsky parlament a nemenovaná krajina Perzského zálivu.

Agentúre AP to povedala federálna prokuratúra, podľa ktorej sa zatkli štyria ľudia, vrátane jedného bývalého europoslanca.

Belgická polícia pri záťahu zabavila počítačové vybavenie, telefóny a približne 600 000 eur v hotovosti. Prokuratúra neuviedla mená zadržaných, ale oznámila, že jeden z nich bol predtým poslancom Európskeho parlamentu.

Prokuratúra uviedla, že polícia podozrieva neznámu krajinu Perzského zálivu zo snahy „ovplyvniť ekonomické a politické rozhodnutia Európskeho parlamentu“.

Podľa prokuratúry tak mala robiť „vyplácaním veľkých finančných súm alebo ponúkaním veľkých darov tretím stranám s významným politickým a / alebo strategickým postavením v Európskom parlamente“.

Podľa belgických novín Le Soir je nemenovanou krajinou Perzského zálivu Katar. Jeho predstavitelia sa údajne pokúsili podplatiť talianskeho socialistického politika, ktorý bol europoslancom v rokoch 2004 až 2019.

Hovorca Európskeho parlamentu agentúre Reuters oznámil, že Európsky parlament nebude pokračujúce súdne vyšetrovanie komentovať. V prípade potreby však bude spolupracovať s miestnymi orgánmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet