Na hlavný obsah

Riaditeľ bardejovskej nemocnice je vinný v úplatkárskej afére

Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Riaditeľ bardejovskej nemocnice je vinný v úplatkárskej afére
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Riaditeľ bardejovskej nemocnice a ďalší štyria obžalovaní sú vinní v úplatkárskej afére. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Rozsudok ešte nie je právoplatný. Podľa neho časť peňazí na obnovu nemocnice použili na súkromné účely.

V rokoch 2005 až 2008 mal šéf bardejovskej nemocnice Marián Petko spolu s členom správnej rady Jánom Patakym údajne za úplatky dohadzovať stavebným firmám zákazky na obnovu nemocnice.

,,Do rekonštrukcie nemocnice investovali o 10 miliónov menej stavebného materiálu, alebo iný materiál, lacnejší. Ten materiál zabudovali do súkromných objektov obžalovaných,“ uviedol Alexander Bíró, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ešte v lete tohto roka.

Medzi nehnuteľnosťami figurujú aj súkromné objekty ako byt Mariána Petka v Bardejove, chata pri Domaši a ďalšie dve nehnuteľnosti. Celková výška škody presiahla sumu 621 000 eur.

Pôvodnú obžalobu sudca vrátil prokuratúre na doplnenie. Tá ju späť na súd podala minulý rok. V utorok (6. 12.) sudca po 13 rokoch od začiatku vyšetrovania vyniesol rozsudok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Súd uznal vinu za žalované korupčné trestné činy u všetkých obžalovaných a vzhľadom na to, že trestné konanie bez zavinenia obžalovaných trvalo neúmerne dlho, im uložil diferencované podmienečné tresty odňatia slobody a peňažné tresty,“ povedala Katarína Bednáriková, hovorkyňa ŠTS.

Ján Pataky a Marián Petko dostali dvojročné tresty za mrežami s podmienečným odkladom na tri roky a k tomu finančný trest vo výške 5 000, respektíve 15 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko