Na hlavný obsah

Včasnému odhaleniu srdcových ochorení prispieva preventívna a športová kardiológia

A to najmä u ľudí s mimoriadnou fyzickou záťažou či športovcov.

Včasnému odhaleniu srdcových ochorení prispieva preventívna a športová kardiológia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudí s mimoriadnou fyzickou záťažou viac ohrozujú srdcové ochorenia. To isté platí pri športovcoch. Ich výkony sú často až na hranici zdravotnej únosnosti.

K včasnému odhaleniu srdcových ochorení prispeje Centrum preventívnej a športovej kardiológie v Košiciach.

Neraz sa stalo, že mladí športovci skolabovali priamo na trávniku, na ľade či v horách. Príčinou bývajú najčastejšie tzv. skryté chyby. Ak by ich lekári včas odhalili, dalo by sa predísť komplikáciám či prípadnému srdcovému zlyhaniu.

„Pritom sú to športovci, ktorí absolvujú telovýchovné kontroly raz ročne. No aj tak je niekde problém,“ tvrdí medicínsky riaditeľ pre neurochirurgické odbory Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) Martin Studenčan.

Štandardná prehliadka niekedy nestačí

Podľa neho štandardná telovýchovná prehliadka neodhalí patológiu, ktorú dokážu odhaliť špeciálne vyšetrenia zamerané na kardiovaskulárny systém.

Dôležité je ochorenia zachytiť ešte v mladom veku. „Predovšetkým slovenský juniorský olympijský tím je najhorúcejším adeptom návštevy tohto pracoviska,“ uviedol prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ľudia často ani nevedia. Môžu mať úplne normálne EKG a pritom sú ťažko chorí na srdce,“ dodal Studenčan. Nie je reč len o športovcoch. Centrum je určené pre všetkých. Testy však zdravotná poisťovňa neprepláca.

„Športovci alebo pacienti, ktorí prídu do tejto ambulancie absolvujú EKG vyšetrenie. Vieme zistiť 18 parametrov, ktoré sú rizikom náhlej srdcovej smrti,“ vysvetlila hlavná lekárka Centra preventívnej a športovej kardiológie Marta Jakubová.

Včasnou diagnostikou dokážu lekári v centre odhaliť až 95 percent skrytých srdcových chýb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko