Na hlavný obsah

Vdova vo Francúzsku odkázala peniaze dedine, tá ich poslala obyvateľom k Vianociam

Zvyšok prostriedkov chcú využiť na opravu budovy radnice.

Vdova vo Francúzsku odkázala peniaze dedine, tá ich poslala obyvateľom k Vianociam
Ilustračná snímka - Vianoce. Foto: Unsplash

Deväťdesiatsedemročná bezdetná vdova Henriette Fieuová odkázala v závete všetok svoj majetok dedine Plans na juhu Francúzska, v ktorej strávila značnú časť svojho života a vlani na jeseň v nej aj zomrela.

Radnica časť nečakane získaných prostriedkov teraz poslala miestnym obyvateľom ako prilepšenie pred Vianocami. Každá zo 159 miestnych domácností dostala šek na 100 eur, ktorý je možné minúť v miestnom obchode s potravinami, uviedla AFP.

„Na jar sme dostali list, v ktorom nám oznámili, že táto bezdetná vdova nám odkázala svoju životnú poistku vo výške 40 000 eur,“ uviedol dlhoročný starosta Daniel Fabre, ktorý sa živí ako poľnohospodár.

Trvalo nejaký čas, kým radnica peniaze dostala. Potom sa rozhodla prilepšiť pred sviatkami všetkým domácnostiam v dedine. Od rozoslania šekov neprestáva starosta Fabre dvíhať telefóny a reagovať na nadšené ohlasy miestnych na „príjemné prekvapenie krátko pred sviatkami“.

Radnica akciu pomenovala „prémia Nini“ podľa prezývky, pod ktorou miestni obyvatelia vdovu poznali. Inšpirovali sa inými príspevkami, ktoré vo Francúzsku posielal štát napríklad na pokrytie nákladov na drahšie energie.

Zvyšok prostriedkov chce dedina využiť na opravu budovy radnice a tiež nechá zhotoviť pamätnú tabuľu štedrej obyvateľke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet