Na hlavný obsah

Majetok ukrajinského exprezidenta Janukovyča skonfiškoval protikorupčný súd

Ten po revolúcii v roku 2014 ušiel do Ruska.

Majetok ukrajinského exprezidenta Janukovyča skonfiškoval protikorupčný súd
Na snímke Viktor Janukovyč. Foto: TASR/AP

Najvyšší protikorupčný súd Ukrajiny (VAKS) skonfiškoval v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Vrátane jeho niekdajšej luxusnej rezidencie pri Kyjeve.

O konfiškáciu majetku exprezidenta, ktorý po vypuknutí ukrajinskej revolúcie z roku 2014 ušiel do Ruska, požiadalo ministerstvo spravodlivosti v Kyjeve. Janukovyčovi právnici avizovali, že sa proti vynesenému verdiktu odvolajú.

Trojica sudcov VAKS rozhodla o tom, že v prospech ukrajinského štátu prepadne bývalá Janukovyčova luxusná rezidencia Mežyhiria pri Kyjeve. Ale aj hotelový a reštauračný areál v obci Sucholuččia, byt v severnej časti Kyjeva, ako aj viacero áut a parkovacích miest.

Na základe súdneho príkazu Janukovyčovi zhabali aj 31 miliónov ukrajinských hrivien (800 000 eur) a takmer 85 000 amerických dolárov uložených na bankových účtoch, ako aj majetkové podiely v dvoch spoločnostiach.

Odsúdili ho na 13 rokov väzenia

Exprezidentovi skonfiškovali aj 537 predmetov umeleckej a historickej hodnoty. A to vrátane obrazov, ikon, kníh, starožitného nábytku, hodín, váz, mečov, strelných zbraní a jedného kanónu z 19. storočia. Ich celková hodnota sa odhaduje na viac než 18,7 milióna eur.

„Konfiškácia sa uskutočnila preto, že Janukovyč spolupracoval s Ruskou federáciou na vykonávaní podvratných a teroristických aktivít zameraných proti Ukrajine a pri vedení agresívnej vojny. Okrem iného tiež prostredníctvom listov vyzýval (ukrajinského) prezidenta Zelenského, aby akceptoval podmienky agresorskej krajiny,“ uviedli aktivisti z ukrajinskej mimovládnej organizácie Protikorupčné centrum.

Proruského Viktora Janukovyča, ktorý zastával post hlavy štátu od roku 2010, zvrhli prozápadní demonštranti počas protestov na Majdane v roku 2014. Protesty vypukli po tom, ako Janukovyč napriek predchádzajúcim prísľubom odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou.

Janukovyča na Ukrajine odsúdili v neprítomnosti na 13 rokov väzenia za vlastizradu a spoluúčasť na vedení vojny proti vlastnej krajine. Rozhodnutie o konfiškácii jeho majetku však padlo až teraz. Podľa odhadov ukrajinských úradov exprezident svojím korupčným a iným konaním spôsobil Ukrajine škody vo výške stoviek miliónov hrivien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet