Na hlavný obsah

Viedeň je centrom ruských špiónov, tvrdí ORF

Na streche ruského zastupiteľstva vo Viedni sú umiestnené špionážne satelity.

Viedeň je centrom ruských špiónov, tvrdí ORF
Na snímke strecha budovy ruského zastupiteľstva OSN vo Viedni pokrytá satelitmi. Foto: RTVS

Na streche ruského zastupiteľstva vo Viedni sú podľa portálu ORF umiestnené ruské špionážne satelity. Podobné zariadenia objavili aj v Holandsku a Belgicku. Tie sú však, na rozdiel od tých viedenských, od marca vypnuté.

Analytik upozorňuje, že Viedeň je historickým centrom medzinárodnej špionáže. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juríková.

Anténový park na streche ruského zastupiteľstva OSN v 22. viedenskom obvode je štyrikrát väčší než zariadenia na streche ruského veľvyslanectva v Haagu, tvrdí rakúska verejnoprávna ORF. Podľa nej má ruská technika smerovať na dátové transpondéry západných satelitov.

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik tvrdí, že Viedeň je historickým úľom špionážnych sietí mnohých krajín. „Viedeň je historicky už od studenej vojny považovaná za neutrálnu. Kvalifikované odhady hovoria o tom, že v čase pred začiatkom vojny, sa zo všetkých európskych špiónov každý štvrtý nachádzal na území Rakúskej republiky. Došlo aj k významnému obmedzeniu spojenia s vojenskými špionážnymi satelitmi, faktickému vypnutiu alebo k znemožneniu efektívneho vysielania a prijímania. Viedeň ostala posledným silným bodom Ruskej federácie, čo sa týka špionáže,“ skonštatoval.

Rozhlasová sieť FM4 patriaca rakúskej verejnoprávnej televízii a rozhlasu ORF upozorňuje, že v Belgicku ani v Holandsku ruské zastupiteľstvo pri OSN nemá zďaleka taký počet personálu ako vo Viedni a pôsobí dojmom strediska ruských špionážnych služieb.

V Rakúsku im hrozia mierne rozsudky

Podľa Bránika špiónom v Rakúsku nahráva aj fakt, že v trestnoprávnej oblasti im hrozia jedny z najmiernejších rozsudkov. „V marci chytili tridsaťosemročného Gréka, ktorého otec bol preukázateľne agentom ešte kedysi aj sovietskej spravodajskej služby. Napriek tomu, že ho preukázateľne prichytili pri špionážnej činnosti, ho po niekoľkých desiatkach hodín prepustili a vyšetrujú ho na slobode. Hrozí mu maximálne päť rokov odňatia slobody, čo je unikum,“ hovorí.

Väčšina krajín Európskej únie od začiatku vojny na Ukrajine vyhostila stovky ruských agentov, ktorí neraz pôsobili v cudzine pod krytím ruských diplomatických služieb. Ešte v marci Holandsko vykázalo 17 pracovníkov ruských diplomatických zastupiteľstiev pre podozrenia, že ide o pracovníkov tajnej služby.

Belgicko zo 70 podozrivých zo špionáže vyhostilo 21 osôb. Rakúsko z 290 prihlásených osôb v rámci ruských zastupiteľstiev, vrátane OSN a OBSE označilo za nežiaducich štyroch ľudí. Rakúske ministerstvo vnútra kauzu nekomentovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál