Na hlavný obsah

Vláda Eduarda Hegera padla

Poslanci jej vyslovili nedôveru.

Vláda Eduarda Hegera padla
Elektronická tabuľa s výsledkom hlasovania o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Foto: TASR

Poslanci parlamentu na štvrtkovom (15. 12) hlasovaní vyslovili nedôveru vláde premiér Eduarda Hegera (OĽANO). Za vyslovenie nedôvery hlasovalo zo zúčastnených 102 poslancov 78, proti bolo 20, zdržali sa dvaja poslanci a ďalší dvaja nehlasovali.

Z koaličnej Sme rodina za pád vlády hlasovali Martin Borguľa, Ján Krošľák a Patrick Linhart. Proti bolo zvyšných 15 poslancov hnutia. Proti bol aj nezaradený Ján Mičovský, Martin Klus, Juraj Šeliga a Miriam Šuteková (obaja Za ľudí) a Milan Kuriak z OĽANO.

Pred hlasovaním požiadal predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš, aby sa poslanci OĽANO hlasovania nezúčastnili a odišli zo sály.

Predseda SaS Richard Sulík tesne pred hlasovaním povedal, že v poslednej minúte si ho premiér zavolal a oznámil mu, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) je na ceste k prezidentke Zuzane Čaputovej, aby podal svoju demisiu.

„Potom sa stalo niečo, čo je vyslovene nehorázne. Minister financií prišiel k prezidentke, podpísal demisiu a potom ju vytrhol jej pracovníkovi z rúk s tým, že si to rozmyslel. Myslím si, že nič lepšie nedokumentuje chaotické vládnutie, ktoré tu zažívame,“ spresnil Sulík.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) sa všetkým Slovákom ospravedlnil za neporiadok a chaos, ktorý v parlamente nastal. A nechal poslancom za svojho hnutia voľnú ruku pri hlasovaní.

Slová Richarda Sulíka potvrdila aj prezidentská kancelária s tým, že Matovič pred zamestnancami podpísal demisiu, napokon si však jej podanie v poslednej chvíli rozmyslel. „Podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do Kancelárie prezidenta SR.“

Reakcie po vyslovení nedôvery

Premiér Heger uviedol, že štvrtkové hlasovanie jasne ukázalo, že vláda nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov. Mrzí ho, že SaS potrebovala pád „demokratickej, reformnej a protikorupčnej vlády“ na to, aby sa o tom presvedčil.

„Ubezpečujem, že do poslednej minúty môjho mandátu bude táto vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou,“ dodal predseda vlády.

„Len hlupák sa môže tešiť tomu, že v takejto kritickej situácii padne vláda,“ uviedol Matovič na Sulíkovu reakciu po páde vlády s tým, že na každom kroku, ktorý bude teraz nasledovať, očakáva zákernosť a pomstychtivosť.

Matoviča mrzí aj komunikácia Prezidentského paláca, podľa ktorej svoju demisiu vytrhol z rúk kancelára. Podľa jeho slov iba požiadal o jej kópiu a pri preberaní si vzal aj originál. Tvrdí, že počas toho telefonoval s človekom, ktorého si veľmi váži a ktorý ho na poslednú chvíľu presvedčil, aby demisiu nepodal.

„Človek by mal vedieť hrdo padnúť, ale nie toto. Toto je len chaos. Cítil som dosť silný pocit prenesenej hanby, že ani padnúť nevieme dôstojne,“ komentoval situáciu predseda parlamentu. „Každý poslanec sa rozhodol tak, ako to cítil.“

Deklaroval, že všetky jeho kroky, ktoré bude teraz robiť, budú také, aby čo najviac ochránil občanov Slovenska. Verí, že predložený návrh zmeny ústavy, ktorý umožní predčasné voľby, prejde na budúci týždeň v parlamente drvivou väčšinou. „Rozhodne budem presadzovať predčasné voľby,“ podčiarkol. Za ich možný termín považuje máj až jún. „V septembri nie, v žiadnom prípade.“

„Konečne. To je to slovo, ktoré najlepšie vystihuje dnešný večer,“ povedal po hlasovaní Sulík. Zdôraznil, že Hegerova vláda stratila dôveru aj medzi vlastnými poslancami, keď za jej pád hlasovali traja. Samotná opozícia by dostatok hlasov podľa jeho slov na odvolanie nemala.

Uviedol, že z troch možných scenárov – rekonštrukcia vlády, úradnícka vláda a predčasné voľby – určite nepodporia predčasné voľby. „Znamenali by skorší návrat (predsedu opozičného Smeru-SD) Roberta Fica,“ vysvetlil stanovisko SaS.

Vyjadril plnú podporu prezidentke, ktorá teraz zohrá kľúčovú rolu, pretože sa v tejto situácii ako jediná ukázala ako stabilný prvok. Opäť zdôraznil, že SaS nechce byť súčasťou vlády v súčasnom volebnom období.

Sulík povedal, že návrh na novelizáciu ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby, strana podporí, ak prejde pozmeňovací návrh poslankyne Márie Kolíkovej (SaS). „Mať takéto ustanovenie v ústave je správne,“ poznamenal predseda SaS.

Smer-SD a Hlas-SD

Smer-SD vyjadrenie nedôvery vláde Eduarda Hegera víta. Povedal to po hlasovaní predseda strany Robert Fico. „Toto bola mimoriadne zlá vláda, ktorá ohrozovala budúcnosť Slovenskej republiky,“ skonštatoval.

Jeho strana poskytla pri hlasovaní najväčší počet hlasov, majú 27 poslancov. Fico tvrdí, že nevidia iné riešenie ako ísť do predčasných parlamentných volieb. „Po páde vlády musí prísť zákon o skrátení volebného obdobia,“ dodal. Septembrový termín volieb pokladá za nereálny. Smer-SD by voľby podporil, ak by sa vyhlásili na jún alebo máj.

Slovensko a jeho občania dostali vo štvrtok dostali najkrajší vianočný darček, keď bolo vyslyšané ich želanie. „Padla amatérska, neschopná, babrácka vláda, ktorá spôsobovala chaos a venovala sa väčšinou samej sebe,“ reagoval po hlasovaní predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Za prezieravé označil to, že Hlas-SD pridal svoje podpisy k návrhu SaS na vyslovenie nedôvery.

Pellegrini poukázal na to, že samotný proces v zákonodárnom zbore svedčil o tom, v akom nastavení kabinet fungoval. „Nevedia ani elegantne padnúť. Aj dôstojne treba vedieť prehrať,“ poukázal v súvislosti s posunutím hlasovania z utorka (13. 12.) na štvrtok.

Hlas-SD bude iba za predčasné demokratické voľby. Tie považuje za jediný možný scenár. Ako najvhodnejší termín vidí Pellegrini apríl až máj, najneskôr jún. Jesenný považuje za absolútne neprípustný, keďže nová vláda bude mať málo času na zostavenie rozpočtu na rok 2024.

Rovnako deklaroval, že jeho strana podporí na budúci týždeň novelu ústavy z dielne Sme rodina, ktorá pojednáva o možnosti skrátenia volebného obdobia. Rovnako po požadovaných zmenách zahlasuje za návrh budúcoročného rozpočtu.

Ďalšie reakcie

„Vláda Eduarda Hegera mohla pokračovať, stačilo riadne doručiť demisiu…,“ napísal na svojom facebookovom profile Šeliga. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová poďakovala za podporu, povzbudenia a dôveru. „Držme si palce, Slovensko!“ dodala.

Nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Taraba sa domnieva, že cieľom strany SaS nie sú predčasné voľby, ale úradnícka vláda. Po hlasovaní to uviedol na sociálnej sieti.

„Všetci sa rozhodli inak. Povedali, že prioritou je dať dole vládu,“ uviedol s tým, že dva dni, ktoré si v parlamente poslanci v utorok odsúhlasili, využil na to, aby vybavili predčasné voľby. „K dohode sme boli veľmi blízko,“ dodal. Návrh podľa neho nepodporila najmä opozícia.

Podľa predsedu Progresívneho Slovenska (PS) Michala Šimečku ide o smutný deň pre slovenskú demokraciu. „Všetci sme verili, že voľby v roku 2020 prinesú zmenu. Dnešný deň bol však vyvrcholením a v niečom aj symbolom zmarených nádejí,“

Pripomenul, že Slovensko teraz potrebuje dohodu na predčasných voľbách a úlohou PS bude vrátiť ľuďom nádej, že politika sa dá robiť inak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko