Na hlavný obsah

Vláda odsúhlasila zmluvy s investormi na 9 000 nájomných bytov

Podpísať by ich mali budúci týždeň.

Vláda odsúhlasila zmluvy s investormi na 9 000 nájomných bytov
Na snímke v popredí vpravo predseda parlamentu Boris Kollár a v popredí vľavo predseda vlády Eduard Heger. Foto: TASR

Vláda odsúhlasila zmluvy s investormi, v rámci ktorých sa má postaviť 9 000 nájomných bytov v hodnote zhruba 1,5 miliardy eur. Po rokovaní vlády o tom v stredu (7. 12.) informoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Podľa podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina) tieto zmluvy „vytvárajú priestor pre pilotný projekt nájomného bývania na Slovensku“.

Dodal, že systém budovania nájomných bytov je mimo okruhu verejných financií. „Štát vystupuje iba ako regulátor,“ vysvetlil. To znamená, že jedinou úlohou štátu bola zohnať investorov, ustanoviť agendu a pripraviť vhodnú legislatívu.

Investormi budú spoločnosti BWSG a KOOPERATIVA poisťovňa, a. s. Vienna Insurance Group. „Od začiatku bol pre nás tento projekt zmysluplný. Viedli sme dlhé rokovania, až kým sme nenašli konsenzus,“ priblížil Vladimír Bakeš, generálny riaditeľ spoločnosti KOOPERATIVA.

Holý očakáva, že zmluvy s investormi stihnú podpísať v najbližších týždňoch. V priebehu januára budúceho roku sa už podľa neho začnú realizovať projekty a ľudia sa budú môcť uchádzať o byty.

Vláda plánuje v najbližších týždňoch spustiť internetovú stránku. Záujemcovia o bývanie na nej nájdu napríklad aj kalkulačku, ktorá im pomôže vypočítať výšku nájomného na základe preferovaného miesta bývania a maximálneho čistého príjmu na rodinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko