Na hlavný obsah

Všetky hraničné priechody medzi Kosovom a Srbskom sú už otvorené

Napätie spôsobilo zadržanie bývalého policajta, etnického Srba, kosovskou políciou.

Všetky hraničné priechody medzi Kosovom a Srbskom sú už otvorené
Na snímke kosovskí policajti strážia kontrolné stanovište na ceste pri severnom kosovskom hraničnom priechode Jarinje pozdĺž kosovsko-srbskej hranice. Foto: TASR/AP

Všetky hraničné priechody medzi Kosovom a Srbskom v piatok (30. 12.) opätovne otvorili po tom, čo etnickí Srbi rozobrali cestné zátarasy, ktoré predtým postavili na protest proti zatknutiu kosovskosrbského policajta kosovskými orgánmi. Informovala o tom agentúra AFP.

Kosovská polícia spresnila, že dva menšie hraničné priechody „pre dopravu otvorili v popoludňajších hodinách“ v piatok, kým hlavný priechod Merdare opätovne otvorili ešte v priebehu štvrtka (29. 12.).

Jediná zátarasa, ktorá zostala na severe Kosova, sa nachádza v blízkosti nepokojného mesta Kosovská Mitrovica, kde cestu naďalej blokujú dve zhorené nákladné autá, ktoré sa pravdepodobne stali terčom podpaľačského útoku.

Bezprostredným spúšťačom najnovšej vlny napätia bolo zadržanie bývalého policajta, etnického Srba, kosovskou políciou za údajné napadnutie kosovského policajta počas demonštrácie, čo úrady klasifikovali ako terorizmus.

Zadržaného Srba v stredu (28. 12.) premiestnili po rozhodnutí súdu do domáceho väzenia. Tento krok rozhorčil najvyšších predstaviteľov Kosova, ktorí tvrdia, že človek podozrivý z terorizmu musí ostať vo väzbe.

Po zablokovaní hraničných priechodov etnickými Srbmi na protest proti zatknutiu spomínaného expolicajta Priština požiadala mierové sily NATO, aby zátarasy odstránili, inak to urobí sama. Belehrad odpovedal vyhlásením bojovej pohotovosti armády, pričom zároveň vyzval Prištinu na ukončenie „útokov“ na etnických Srbov v Kosove.

Srbi napokon súhlasili – niektorí váhavo – s odstránením zátarás po naliehaní srbského prezidenta Aleksandra Vučiča, ktoré prišlo po výzvach na deeskaláciu napätia zo strany Spojených štátov a Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet