Na hlavný obsah

Výrobcovia tepla odkazujú, že bez štátnej pomoci nebudú vedieť zabezpečiť dodávky tepla

Obávajú sa, že ich štát dotlačí do krachu.

Výrobcovia tepla odkazujú, že bez štátnej pomoci nebudú vedieť zabezpečiť dodávky tepla
Výrobcovia tepla sa obávajú, že ich štát dotlačí do krachu. Od januára totiž začnú platiť nové cenníky. Foto: RTVS

Výrobcovia tepla sa obávajú, že ich štát dotlačí do krachu. Od januára totiž začnú platiť nové cenníky. Vláda domácnostiam sľúbila, že teplo zdražie len minimálne.

Väčšina kotolní však teplo vyrába z plynu, ktorý je výrazne drahší ako v minulosti. Kotolne odkazujú, že bez včasnej štátnej pomoci nebudú vedieť zabezpečiť dodávky tepla.

Novela zákona o energetike má vláde umožniť v časoch krízy stanoviť napríklad ceny tepla. Od januára majú domácnosti za kúrenie doplácať zhruba o 15 percent viac ako v tomto roku. Palivo však stojí mnohonásobne viac. Výrobcovia tepla preto žiadajú kompenzácie.

„Chceme, aby to vyrovnali priebežne v danom mesiaci. Lebo ak my nebudeme mať peniaze od našich spotrebiteľov a od štátu ako dotáciu, tak hrozí to, že nebudeme mať z čoho platiť plyn. A keď nebudeme mať z čoho platiť plyn, tak hrozí, že nás plynári vypnú. My nevypneme žiadneho spotrebiteľa. Keď vypnú nás, žiaľ, budeme musieť vypnúť aj my,“ vysvetľuje Stanislav Janiš, predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) navrhol zákon stiahnuť a prepracovať. Nakoniec sa novela bude upravovať v pléne Národnej rady SR.

„Hrozí, že pokiaľ sa im predĺžia niektoré cenové rozhodnutia a nebude im kompenzovaný nárast výdavkov, ktoré majú napríklad na nákup plynu. Alebo tieto výdavky budú kompenzované v priebehu štyroch rokov, tak ako s tým počíta návrh zákona, tak vytvoríme ďalší historický dlh,“ upozorňuje.

Minister hospodárstva Karel Hirman počas rokovania výboru uviedol, že kompenzácie budú vyplácané včas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika