Na hlavný obsah

Zálohovanie má v budúcom roku ešte napredovať

Nie je vylúčené rozšírenie zálohovania o nové druhy obalov.

Zálohovanie má v budúcom roku ešte napredovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zálohovanie nápojových obalov sa na Slovensku rozbehlo nad očakávania. Za prvý rok od jeho spustenia ľudia vrátili až 70 percent plastových fliaš a plechoviek, ktoré výrobcovia uviedli na trh.

V budúcom roku by sa mala návratnosť ešte zvýšiť. Do budúcna sa nevylučuje ani rozšírenie zálohovania o nové druhy obalov.

Ochota ľudí vracať obaly z nápojov prekonala pôvodné odhady. Tie hovorili o tom, že za prvý rok vrátia ľudia na Slovensku maximálne 60 percent fliaš a plechoviek.

„Za prvých desať mesiacov sme vyzbierali naspäť do systému viac ako 70 percent všetkých obalov. Slovákov naozaj 15 centov motivuje k tomu, aby to vrátili naspäť do obchodu,“ uviedla riaditeľka pre komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

Plastové fľaše a plechovky takmer úplne zmizli zo žltých kontajnerov. Ich vysoká návratnosť však spôsobila aj problémy. Najmä v lete sa na viacerých zberných miestach hromadili.

Pomohla zmena logistiky, teda častejší vývoz a tiež rozšírenie počtu odberných miest z 2 000 na takmer 3 000.

„Veľa krajín sa chce inšpirovať naším systémom. Na druhej strane 30 percent zo zálohu sa nám do systému zatiaľ nevracia. Ak to premeníme na drobné, bavíme sa o počte približne 250 miliónov obalov,“ priblížil generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

Zálohový systém čaká ďalšia výzva

Na budúci rok preto čaká zálohový systém ďalšia výzva a to zvýšiť návratnosť na 80 percent. Do roku 2025 je cieľom až 90 percent. Bude treba presvedčiť aj tých, ktorí doteraz nenašli dostatok motivácie, aby obaly vracali.

Úspešne rozbehnuté zálohovanie fliaš a plechoviek môže podľa ministerstva životného prostredia inšpirovať aj ďalšie potravinové odvetvia na podobný krok. Začať zálohovať ďalšie druhy obalov sa však nedá zo dňa na deň.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme veľa iných, podobných obalov, ako sú obaly alebo fľaše z oleja, z mlieka alebo z octu. Sú veľmi podobné zálohovaným plastovým fľašiam,“ dodal Chovanec.

„Zálohový systém, tak ako je nastavený v súčasnosti, bol navrhovaný na PET fľaše a plechovky. Akýkoľvek zásah do neho by znamenal dodatočné investície,“ skonštatovala Morvai.

Princíp je jednoducho povedané recyklovať materiál z fľaše do fľaše a z plechovky do plechovky. Na spracovanie PET obalov máme dostatok kapacít na Slovensku. Plechovky vozíme na recykláciu do Nemecka, odkiaľ sa vracajú späť na slovenský trh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko