Na hlavný obsah

Železničiari kritizujú vládnu pomoc s energetickou krízou

Vyššie náklady sa môžu premietnuť do ceny lístkov.

Železniční dopravcovia nevedia, za aké ceny budú od januára nakupovať energie. Zastropované sumy sa ich netýkajú. Preto žiadajú, aby štát zasiahol. V opačnom prípade hrozí, že nákladné vlaky zo zahraničia budú Slovensko obchádzať a štátna pokladnica príde o peniaze. Osobní dopravcovia budú pravdepodobne dvíhať ceny cestovných lístkov.

Od nového roka môžu platiť za elektrinu aj trikrát viac. Teraz ju nakupujú zhruba za 140 eur za megawathodinu. Zazmluvnenú majú totiž pevnú cenu na celý rok. Od januára si však Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú účtovať také sumy, aké určí trh.

„Kým Rakúšania sú niekde na úrovni 130 eur, Česi niekde okolo 200 eur, tak my ešte dnes v decembri nevieme, aké ceny budú mať nákladní železniční dopravcovia v budúcom roku,“ spresnil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Železniční dopravcovia sa však o pomoc, ktorú vláda schválila pre energeticky náročné firmy, nemôžu uchádzať. Elektrinu totiž nakupujú od ŽSR, nie priamo od dodávateľa. Keďže dopravcovia nemajú vlastné merače, nemôžu o pomoc žiadať.

Rezort dopravy avizuje, že pre železničných dopravcov pripravuje vlastnú schému pomoci. Predstaviť ju má budúci rok. Ak pomoc s vysokými cenami energií nepríde, zrejme si priplatia aj cestujúci. Ministerstvo dopravy nevylučuje, že sa to dotkne aj bezplatných vlakov.

Zdražovanie cestovných lístkov nevylúčili ani dopravcovia na komerčných linkách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika