Na hlavný obsah

Zhorenú časť vojenskej nemocnice v Ružomberku by mali zrekonštruovať do konca roka 2023

Náklady sa odhadujú vo výške 20 miliónov eur.

Zhorenú časť vojenskej nemocnice v Ružomberku by mali zrekonštruovať do konca roka 2023
Chirurgický pavilón Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku rekonštruujú. Foto: TASR

Do konca budúceho roka by mali opraviť budovu chirurgického pavilónu Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, ktorú vlani v októbri poškodil požiar. Aj keď horelo len v podkroví a na streche, komplexná rekonštrukcia čaká celú päťpodlažnú budovu.

Stavbári sa do budovy chirurgického pavilónu dostali minulý mesiac, teda viac ako rok požiari. Stavbyvedúci Martin Somora predpokladá, že do Vianoc budú len búrať. „Pred Vianocami by sa mali ukončiť hrubé búracie práce, a potom nastanú výkopové práce a rozšírenie budovy,“ vysvetlil pre Žurnál na Rádiu Regina Západ.

Požiar síce zničil len podkrovie pre personál a strechu, poškodil však aj nižšie poschodia s nemocničnými oddeleniami. Preto podľa riaditeľa nemocnice Roberta Rusnáka treba komplexnú rekonštrukciu celej budovy.

„Rozloženie pracovísk bude trošku iné ako bolo. Pointa je, že získame viac lôžok, ako máme doteraz, lebo sa bude robiť nadstavba. Zmení sa pre pacientov kvalita pobytu v nemocnici tým, že na všetkých izbách budú aj sociálne zariadenia,“ spresnil Rusnák.

Na prízemí pribudnú ambulancie a súčasťou obnovy sú aj nové prístroje a zariadenie.
„Do konca roka 2023 by sa mala celá táto stavba ukončiť, pričom náklady sa odhadujú približne vo výške 20 miliónov eur. Z nich 17,6 milióna sa preplatí z eurofondov,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Podľa Naďa je možná obnova aj tej časti chirurgického pavilónu, kde vlani nehorelo.
„Akékoľvek rozhodnutie v tomto smere budeme vedieť urobiť až vtedy, keď budem vedieť, že sa schváli rozpočet na budúci rok,“ dodal.

Ružomberská nemocnica riadne funguje, pracoviská z rekonštruovanej budovy presťahovali inam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál