Na hlavný obsah

Podmienky pre profesionálnych rodičov sa zlepšia

Nový zákon nadobudol platnosť 1. decembra.

Podmienky pre profesionálnych rodičov sa zlepšia
Ilustračná fotka. Foto: Unsplash

Podmienky pre profesionálnych náhradných rodičov sa zlepšia. Vo štvrtok (1. 12.) nadobudol účinnosť nový zákon, ktorý rieši problematické okruhy výkonu práce tohto povolania. Zákon upravuje záležitosti ako miesto výkonu práce, pracovný čas či odmeňovanie. Informovalo o tom v piatok (2. 12.) ministerstvo práce.

Nový zákon zároveň zlepší platové podmienky výkonu profesionálnej náhradnej starostlivosti. Základná zložka mzdy sa im navýši na 940 eur, pričom doteraz išlo o 855 eur.

Zvýšia sa aj jednotlivé príplatky ako paušálny príplatok pri starostlivosti o jedno dieťa. Ten sa navýši o 88 eur. Príplatok za dve deti so zdravotným znevýhodnením sa bude vyplácať vo výške 376 eur.

Rezort práce pripomína, že pri úprave podmienok neustále zohľadňovali najlepší záujem dieťaťa.

Po novom môže Centrum pre deti a rodiny (CDR) bude požiadať v mene dieťaťa so zdravotným znevýhodnením nielen o vyhotovenie parkovacieho preukazu a o priznanie príspevku na osobnú asistenciu. Centrum môže taktiež požiadať o poskytnutie peňažného príspevku na kúpu pomôcky.

Menia sa podmienky cez prázdniny

Zákon sa zameral aj na právnu úpravu čerpania dovolenky. Náhradní rodičia sa po novom môžu dohodnúť s centrom pre deti a rodiny, či chcú svoju dovolenku tráviť s deťmi alebo bez detí. Centrum pre deti a rodiny Inštitúcia poskytne dieťaťu aj finančnú podporu, ak profesionálny náhradný rodič strávi dovolenku s dieťaťom.

Ak profesionálny náhradný rodič trávi dovolenku s dieťaťom, poskytne mu CDR finančné prostriedky na zvýšené výdavky dieťaťa vo výške 15 eur na deň. Najviac poskytnú 400 eur. V prípade, že rodič vyčerpá s dieťaťom v kalendárnom roku celú dovolenku, na ktorú má nárok, prináleží mu 600 eur. Dieťa tiež získa príspevok na stravovanie.

Ak nebude dieťa tráviť dovolenku s profesionálnym náhradným rodičom, starostlivosť zabezpečí centrum pre deti a rodiny.

Profesionálnych rodičov je viac

Rezort práce aktuálne eviduje 751 profesionálnych náhradných rodín. Poskytujú starostlivosť 1  383 deťom a mladým dospelým. V štátnych CDR je 600 úväzkov na profesionálnych náhradných rodičov, v rámci ktorých je umiestnených 1 078 detí a mladých dospelých.

V neštátnych subjektoch je potom 151 profesionálnych náhradných rodín, v ktorých sa starajú o 305 detí a mladých dospelých. Počet profesionálnych rodičov za posledných 20 rokov narástol.

V roku 1997, v čase, keď do pôsobnosti ministerstva práce prešli detské domovy, bolo na Slovensku sedem takýchto rodín a zabezpečovali starostlivosť 13 deťom. Stále však nie je ich počet dostatočný, keďže v centrách pre deti a rodinu je aktuálne umiestnených 5 020 detí a mladých dospelých, vrátane detí z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko