Na hlavný obsah

Autoškolám stúpli náklady, zdražovanie kurzov je nevyhnutné

Zdraželi aj pohonné látky.

Autoškolám stúpli náklady, zdražovanie kurzov je nevyhnutné
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zdražovanie vodičských kurzov je nevyhnutné. Autoškolám stúpli prevádzkové náklady aj cena pohonných látok. Podľa inštruktorov je dôležité vybrať si takú, ktorá ponúka aj kvalitný výcvik. Elektronických skúšok sa podľa nich netreba obávať.

Zatiaľ čo v roku 2020 stál výcvikový kurz v autoškole v priemere 650 eur, v súčasnosti je to takmer o 300 eur viac. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Katarína Zakuťanská.

„Momentálne máme cenu 940 eur, s tým, že my sme cenu kurzu postupne behom roka navyšovali vzhľadom na to, že nám rástli vstupy,“ poznamenal majiteľ autoškoly Vladimír Šandala.

Budúcich vodičov to však od kurzov neodradilo. Podľa Šandalu aj preto, že sa bude meniť systém skúšania. „Ja si myslím, že vodičský preukaz je investícia raz za život, takže tak či tak sa ľudia tomu nevyhnú,“ dodal.

Elektronické skúšky sú v Európe zavedené už viac ako 20 rokov. Podľa predsedu komory výcvikových kurzov autoškôl, v tejto zmene testovania meškáme. Možnosť elektronickej skúšky je v našej vyhláške už od roku 2009.

„Skúška by nemala byť postrachom pre toho, kto sa štandardne pripravuje – na skupinu B 32 hodín teórie a 39 hodín praktických jázd,“ vysvetlil predseda Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl Jozef Rohaľ. Pripraviť sa na mimoriadne situácie na cestách dokážu aj trenažéry.

„Trenažér je veľmi dôležitý, pretože v žiakovi už vypestuje prvé kontakty cez tento model s reálnym vozidlom. Je to virtuálne, aj ak náhodou urobí nejakú chybu vieme ju na mieste opraviť a nevznikajú nijaké škody,“ skonštatoval inštruktor Marián Dzedzina.

Kvalita autoškôl stúpa

Podľa Rohaľa kvalita autoškôl stúpa, od čoho sa sľubuje aj nižšia nehodovosť na cestách. „To je cieľ aj záväzok náš. Je to všetko aj o tom, že akosi tí jednotliví uchádzači vyberú, kde pôjdu do autoškoly a aj o prístupe konkrétnych autoškôl,“ podotkol.

Za dôležitý považujú správny výber autoškoly. „Kvalita, dostupnosť, profesionálny tím a hlavne príprava toho žiaka do cestnej premávky,“ vysvetlil majiteľ autodopravy Lukáš Pulščák.

Na Slovensku máme celkovo okolo 600 autoškôl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál