Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada OSN privítala svojich nových päť nestálych členov

Pôsobiť v nej budú dva roky.

Bezpečnostná rada OSN privítala svojich nových päť nestálych členov
Mozambický veľvyslanec pri OSN Pedro Comissário Afonso vyvesuje mozambickú vlajku. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v utorok (3. 1.) formálne privítala svojich nových päť nestálych členov. Sú nimi Švajčiarsko, Malta, Japonsko, Mozambik a Ekvádor.

V BR OSN budú tieto krajiny pôsobiť dva roky. Informovala o tom agentúra AP.
Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) zvolilo týchto päť nových členských krajín v júni v hlasovaní. Jeho výsledok nebol veľkým prekvapením, keďže iní kandidáti neboli.

Podľa tradície, ktorú započal v roku 2018 Kazachstan, vyvesili v utorok veľvyslanci nových členských krajín BR OSN vlajky svojich štátov vedľa vlajok ostatných členov pred rokovaciu sálu BR OSN.

Prvé členstvo Mozambiku a Švajčiarska

Mozambický veľvyslanec pri OSN Pedro Comissário Afonso označil utorok za historický deň a švajčiarska veľvyslankyňa pri OSN Pascale Baeriswylová uviedla, že cíti „hlbokú pokoru a zodpovednosť“.

Mozambik a Švajčiarsko sa totiž stali nestálymi členmi BR OSN vôbec prvýkrát. Malta sa k tomuto najsilnejšiemu orgánu OSN pripojila druhýkrát, Ekvádor štvrtýkrát a Japonsko už rekordný dvanásty raz.

Týchto päť krajín nahradilo v BR OSN Indiu, Írsko, Keňu, Mexiko a Nórsko, ktorých funkčné obdobie sa skončilo 31. decembra. Ďalšími nestálymi členmi BR OSN sú okrem spomínaných nových členov v súčasnosti Albánsko, Brazília, Gabon, Ghana a Spojené arabské emiráty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet