Na hlavný obsah

Biden ubezpečil Kišidu o odhodlaní USA brániť Japonsko

Ak by to východoázijská krajina potrebovala.

Biden ubezpečil Kišidu o odhodlaní USA brániť Japonsko
Sprava americký prezident Joe Biden a japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v piatok (13. 1.) uistil japonského premiéra Fumia Kišidu o odhodlaní brániť Japonsko, ak by to krajina potrebovala. Ocenil tiež novú bezpečnostnú stratégiu tejto východoázijskej krajiny. Tá počíta s prudkým zvýšením výdavkov na obranu. Uviedla to agentúra Reuters.

„Dovoľte mi, aby som sa vyjadril úplne jasne. Spojené štáty sú plne, dôkladne a úplne oddané aliancii, a čo je dôležité, obrane Japonska,“ uviedol Biden.

Japonský premiér ukončil v Bielom dome sériu návštev krajín skupiny G7 (Nemecko, Británia, Francúzsko, Taliansko, Kanada, Japonsko a USA), ktorou chcel posilniť dlhodobé spojenectvo v čase rastúcich obáv z hrozby, ktorú pre Tokio a celý región môžu predstavovať Čína, Severná Kórea a Rusko.

V tejto súvislosti sa obaja štátnici zhodli, že budú prijímať ďalšie sankcie proti Moskve. V spoločnom vyhlásení tiež uviedli, že ak by Rusko na Ukrajine použilo jadrové zbrane, išlo by o úplne neospravedlniteľný s nepriateľský čin proti ľudskosti.

Dvojica politikov sa tiež vyslovila proti akýmkoľvek jednostranným pokusom meniť status quo kdekoľvek na svete za použitia sily alebo donútenia. Ďalej sa zhodla na posilnení trojstrannej spolupráce nielen v oblasti bezpečnosti medzi USA, Japonskom a Južnou Kóreou.

Čínu, ktorú postihuje silná vlna covidu, Biden a Kišida vyzvali, aby podávala transparentné a pravdivé informácie o epidemiologickej situácii.

Japonsko koncom minulého roka pre „najzložitejšiu bezpečnostnú situáciu v nedávnej histórii“ Prijalo novú bezpečnostnú stratégiu, ktorá počíta so zdvojením investícií do armády až k dvom percentám hrubého domáceho produktu, a podľa Reuters je tak považovaná za odklon od pacifizmu, ktorým sa táto krajina vyznačovala od konca druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet