Na hlavný obsah

Biden vyhlásil stav katastrofy v Kalifornii

Štát sa pripravuje na ďalšie búrky.

Biden vyhlásil stav katastrofy v Kalifornii
Rozvodnená rieka Los Angeles v rovnomennom meste v USA. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v noci na nedeľu (15. 1.) vyhlásil stav katastrofy pre Kaliforniu, ktorú od konca decembra sužujú búrky. Počasie prinieslo záplavy a spôsobilo zosuvy pôdy aj výpadky prúdu. Úrady registrujú najmenej 19 mŕtvych. V štáte na západnom pobreží USA navyše meteorológovia varujú pred ďalším dažďom.

Bidenovo rozhodnutie uvoľní ďalšiu federálnu pomoc pre obyvateľov Kalifornie, ktorá im pomôže vysporiadať sa s následkami katastrofy. Biden už na začiatku tohto týždňa vyhlásil v štáte stav núdze.

Rovnaký krok potom urobil aj pre Alabamu, kde pri tornáde zomrelo deväť ľudí. Federálna pomoc má uľahčiť aj rovnaký krok týkajúci sa južanskej Alabamy, kde sú postihnuté najmä regióny Autauga a Dallas.

S nepriaznivým počasím sa Kalifornia potýka od 27. decembra. Ďalší dážď a sneh najľudnatejší americký štát zasiahli v sobotu (14. 1.). Podľa predpovede Národnej meteorologickej služby (NWS) sa od pondelka (16. 1.) očakáva „nová vlna extrémnych zrážok“.

NWS tiež varovala pred „katastrofálnymi záplavami“ v údolí rieky Salinas, významnej poľnohospodárskej oblasti juhovýchodne od Sanfranciského zálivu.

Extrémne počasie nie je v zimných mesiacoch Kalifornii ničím neobvyklým, píše agentúra AFP. Podobné série búrok ako v posledných týždňoch však nie sú v oblasti časté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet