Na hlavný obsah

Búrky v Kalifornii si vyžiadali ďalšie obete

Dovedna zahynulo už 14 ľudí.

Búrky v Kalifornii si vyžiadali ďalšie obete
Záplavy v Kalifornii. Foto: TASR/AP

Séria búrok zmietajúca západným americkým štátom Kalifornia má od konca decembra už 14 obetí, informovala v utorok (10. 1.) agentúra AP. Dážď, silný vietor a predovšetkým povodne robia cesty neprejazdnými, spôsobujú výpadky prúdu a nútia ľudí k evakuáciám.

Úrady vydali príkaz na evakuáciu aj v bohatom prímorskom meste Montecito, ktoré je domovom celebrít, vrátane vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu Harryho a Meghan či Oprah Winfreyovej.

Pôvodná bilancia 12 obetí vzrástla po tom, čo dvoch ľudí zabil padajúci strom. Záchranári stále pátrajú po päťročnom chlapcovi, ktorého rieka vyniesla z havarovaného nákladného auta, v ktorom išiel so svojou matkou. Nehoda sa stala blízko malého mesta Paso Robles v oblasti kalifornského stredného pobrežia, momentálne najzasiahnutejšej oblasti.

O zhruba 200 kilometrov južnejšie nariadili úrady evakuáciu v bohatej komunite Montecito, kde cez noc pribúdalo zhruba 2,5 centimetra zrážok každú hodinu. Mesto je zasadené do zalesnenej stráne medzi dvoma vyššími horami.

Ďalšie varovania meteorológov

Pokyn na evakuáciu v oblasti úrady vydali v utorok na päťročné výročie zosuvov pôdy, ktoré vtedy zabili 23 ľudí a zničili na pobreží vyše stovku domov.

Krátko pred 4.30 h SEČ sa na okraji Los Angeles v Chatsworthe, asi 100 kilometrov východne od Montecita, pod dvoma autami prepadla vozovka o niekoľko metrov. Vo vzniknutej jame zostali uväznení dvaja ľudia, ktorých museli vyslobodiť hasiči.

Zosuv pôdy na diaľnicu v Kalifornii.
Zosuv pôdy na diaľnicu v Kalifornii.Foto: TASR/AP

Bez prúdu bolo v štáte okolo 9.30 h SEČ asi 60 000 odberateľov z 13 miliónov sledovaných, čo je oproti pondelku (9. 1.) menej ako polovica.

Americkí meteorológovia pre vydali ďalšie varovanie pred nadmernými zrážkami a povodňami, ktoré platí aj pre štvormiliónové Los Angeles. Nasledujúce dni zrejme neprinesú citeľné zlepšenie. 

Na juhu Kalifornie počas najbližších dní spadne až 18 centimetrov zrážok. Sever štátu zasiahne ďalšia vlna búrok z Tichého oceánu, uvádza Národná meteorologická služba (NWS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet