Na hlavný obsah

Bidenovi právnici našli v jeho dome viac citlivých dokumentov

Predtým našli tajné dokumenty aj v jeho garáži a bývalej kancelárii.

Bidenovi právnici našli v jeho dome viac citlivých dokumentov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Právnici amerického prezidenta Joea Bidena našli v jeho dome vo Wilmingtone v štáte Delaware viac utajovaných dokumentov, ako bolo doteraz známe. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Biely dom.

Dokumenty sú z obdobia 2009-2017, keď bol Biden viceprezidentom administratívy Baracka Obamu. Prezident aj viceprezident USA majú po odchode z funkcie povinnosť odovzdať všetky citlivé materiály Národnému archívu USA.

Advokát Richard Sauber vo svojom vyhlásení uviedol, že v Bidenovej súkromnej knižnici sa našlo celkovo šesť stránok utajovaných dokumentov. Predtým Biely dom hovoril iba o jednej stránke. Ďalšie dokumenty objavili už v decembri v Bidenovej garáži a v novembri v jeho bývalej kancelárii.

Nálezom dokumentov sa bude zaoberať osobitný vyšetrovateľ Robert Hur, ktorého pred niekoľkými dňami vymenoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Biden už skôr povedal, že ho nález dokumentov prekvapil, nevie vraj, čo v nich je. Takisto uviedol, že s vyšetrovateľmi ministerstva spravodlivosti „plne spolupracuje“.

Špeciálny vyšetrovateľ vyšetruje aj objav citlivých dokumentov u bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Rozdiel medzi týmito prípadmi však spočíva v tom, že Bidenovi právnici tvrdia, že dokumenty odovzdali hneď, ako ich našli.

Trump vzdoroval až do vlaňajšej augustovej prehliadky agentov FBI vo svojom sídle na Floride, čo vyvoláva otázky, či on alebo jeho zamestnanci nebránili vyšetrovaniu, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet