Na hlavný obsah

Bolsonaro sa dištancoval od útokov svojich priaznivcov na budovy inštitúcií v Brazílii

Udalosti ľutuje.

Bolsonaro sa dištancoval od útokov svojich priaznivcov na budovy inštitúcií v Brazílii
Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa dištancoval od útokov svojich priaznivcov na budovy brazílskych inštitúcií zo začiatku januára. Exprezident sa k násilným demonštráciám vyjadril vo videu, ktoré zverejnil web Metrópoles.

Brazílsky súd chce, aby sa bývalý prezident vyjadril k návrhu vládneho dekrétu, ktorý mal zabrániť odovzdaniu moci zvolenému prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi, píše v utorok (17. 1.) brazílsky server G1.

„Ľutujem to, čo sa stalo dňa 8. januára, bolo to neuveriteľné, „uviedol vo videu Bolsonaro, ktorý čelí v súvislosti s vniknutím svojich priaznivcov do budov parlamentu, prezidentskej kancelárie a Najvyššieho súdu vyšetrovaniu.

Bývalý prezident, ktorý je teraz v Spojených štátoch, tvrdí, že dostáva od svojich priaznivcov rady, aby sa do krajiny nevracal.

Najvyšší volebný súd v pondelok (16. 1.) rozhodol, že medzi dôkazy vo vyšetrovaní exprezidenta Bolsonara zahrnie aj návrh vládneho dekrétu, ktorý polícia objavila pri prehliadke bydliska bývalého ministra spravodlivosti Andersona Torresa.

Dekrét, ktorý ale nebol nikdy vydaný, mal podľa vyšetrovateľov zabrániť odovzdaniu moci novozvolenému prezidentovi Lulovi, ktorý vyhral nad Bolsonarom v druhom kole prezidentských volieb vlani v októbri.

Súd chce, aby sa Bolsonaro do troch dní k textu vyjadril. Podľa Torresa bol návrh výnosu zle interpretovaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet