Na hlavný obsah

Bratislavská zoologická záhrada sa zmieta v problémoch

Môže doplatiť na svoju riaditeľku, ktorá ju viedla načierno.

Bratislavská zoologická záhrada sa zmieta v problémoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mala byť pýchou hlavného mesta, namiesto toho sa zmieta v problémoch. Bratislavská zoologická záhrada môže doplatiť na svoju riaditeľku, ktorá ju viedla vyše pol roka načierno.

Júlia Hanuliaková žila dlhé roky v Spojených štátoch. Tam prišla aj o slovenské občianstvo. Keď sa v roku 2020 vrátila na Slovensko, aby nastúpila do ZOO ako riaditeľka, pri podpise pracovnej zmluvy o tom ona ani magistrát hlavného mesta vraj nevedeli.

„Pri nástupe do funkcie predložila všetky platné doklady, ktoré si tento konkurz vyžadoval,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Dvakrát porušený zákon

Informácia, že magistrát zamestnal riaditeľku bez pracovného povolenia a povolenia na pobyt, sa dostala na verejnosť po vyše pol roku.

Posvietil si na to Národný inšpektorát práce, a v súčasnosti konštatuje dvakrát porušený zákon. O inšpekcii práce aj zákon o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní.

„Dosah to môže mať na čerpanie dotácii a eurofondov,“ tvrdí advokátka Martina Chvílová.

Dlhoroční zamestnanci zoologickej záhrady si od Júlie Hanuliakovej sľubovali, že po rokoch stagnácie postaví ZOO opäť na nohy. Teraz tvrdia, že od jej nástupu sa deje pravý opak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Väčšina pracovníkov tam momentálne nepôsobí. Či už sú po výpovediach alebo sú momentálne práce neschopní. Psychicky nezvládli praktiky, ktoré sa pod súčasným vedením dejú,“ uviedla bývalá zamestnankyňa ZOO.

Časť pracovníkov tvrdí, že sa v ZOO stráca odbornosť, nerešpektujú sa ich názory a výpovede podpisovali pod hrozbami. Riaditeľstvo tieto tvrdenia popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny