Na hlavný obsah

Británia by mohla Ukrajine poslať útočné tanky

Stala by sa tak prvým západným štátom.

Británia by mohla Ukrajine poslať útočné tanky
Britský tank Challenger 2. Foto: Graeme Main/MOD

Spojené kráľovstvo by mohlo poslať na Ukrajinu bojové tanky Challenger 2. Definitívne rozhodnutie však nateraz podľa Downing Street nepadlo. Ak by Londýn dodávku odsúhlasil, bol by prvým západným štátom od útoku Ruska, ktorý Kyjevu pošle útočnú zbraň.

Inšpirovať by sa mohli aj ďalšie štáty, najmä Nemecko, ktoré blokuje vývoz Leopardov 2. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Britské hlavné bojové tanky Challenger 2 by mohli výrazne zamiešať kartami vo vývoji vojny na Ukrajine, tvrdia experti. Ich moderné obranné plášte by totiž mali zvládnuť priame zásahy ruských hlavných bojových tankov T-72, no hlavne umožniť ofenzívu.

Plukovník britskej armády Richard Kemp pre Radio Times hovorí, že Británia by mohla poskytnúť Ukrajine 12 až 15 tankov. Priznal, že to nie je veľa. Dodal však, že treba myslieť aj na súčiastky, údržbu tankov a školenie ukrajinských vojakov od nuly. Tí totiž majú prax v ovládaní starších sovietskych tankov.

Moskva neraz pohrozila, že akúkoľvek účasť západných krajín pri dodávkach útočných zbraní bude považovať za provokáciu a ďalšiu eskaláciu napätia, na ktorú zareaguje.

Dobytie Rusmi obsadeného územia

Podľa šéfa bezpečnostného výboru britského parlamentu Tobiasa Ellwooda by Spojené kráľovstvo tanky poslať malo. V BBC povedal, že Rusko sa v prvom rade angažuje proti Západu, a preto dodávku bojových tankov víta.

Lawrence Freedman, bývalý profesor vojnových štúdii na univerzite Kings College London, pre Radio Times povedal, že tanky by sa nemali interpretovať ako útočná sila schopná zasiahnuť ciele v samotnom Rusku.

Ukrajina by mohla získať späť Rusmi dobyté územia, čo by v konečnom dôsledku mohlo prezidenta Vladimira Putina prinútiť k ďalšiemu kolu rokovaní. Odborníci sa zhodujú, že britský precedens vo forme dodávky hlavnej bojovej techniky, konkrétne tankov, by mohol prinútiť aj ostatné západné štáty konať.

Zaslanie Challenger 2 by mohlo zvýšiť tlak na Nemecko, aby sa zaviazalo poslať svoje tanky Leopard 2 na Ukrajinu, ako chce Kyjev. Ak by to Berlín urobil, otvoril by tým cestu zásobovať Kyjev nemeckými tankami aj pre 13 iných štátov, ktoré ich majú v arzenáli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál