Na hlavný obsah

USA a Nemecko poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc

Pôjde napríklad o obrnené vozidlá Bradley či systém Patriot.

USA a Nemecko poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalších 2,85 miliardy dolárov (asi 2,71 miliardy eur) vo vojenskej pomoci. Jej súčasťou budú aj obrnené vozidlá Bradley. V spoločnom vyhlásení o tom vo štvrtok (5. 1.) informovali USA a Nemecko po telefonáte amerického prezidenta Joea Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza, píše agentúra Reuters.

Ide o zatiaľ najväčší balík vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu. Nemenované zdroje agentúry AP uviedli, že USA poskytnú Ukrajine desiatky vozidiel Bradley. Ide o ozbrojené pásové bojové vozidlo americkej výroby, ktoré môže slúžiť ako obrnený transportér pre prepravu vojakov na bojisko.

Má kapacitu zhruba pre desiatich ľudí a je ľahší a obratnejší ako tank. Balík pomoci bude podľa zdrojov AP obsahovať tiež terénne vozidlá Humvee, vozidlá typu MRAP schopné odolávať mínam a veľký počet striel a ďalšej munície.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý bol minulý mesiac na návšteve Washingtonu a stretol sa s Bidenom, po západných krajinách opakovane žiadal podporu v podobe pokročilejších zbraňových systémov a techniky.

USA od začiatku ruskej plnohodnotnej invázie Ukrajine poskytli bezpečnostnú pomoc už za viac ako 21 miliárd dolárov (približne 19,95 miliárd eur) a postupne jej dodávajú čoraz komplexnejšie zbrane.

Na začiatku vojny Američania napadnutej krajine poslali protilietadlové strely Stinger, ktoré sa odpaľujú z ramena, alebo protitankové strely Javelin. Neskôr jej dodali raketomety HIMARS a mobilné raketové systémy zem-vzduch NASAMS. Nedávno USA prisľúbili tiež systémy protivzdušnej obrany Patriot.

Nemecko dodá systémy Patriot

Nemecko sa pripojí k Spojeným štátom a dodá Ukrajine systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Vo vyhlásení sa tiež píše, že Nemecko plánuje Kyjevu dodať BVP Marder. USA aj Nemecko chcú zároveň zabezpečiť výcvik ukrajinských vojakov v používaní daných zbraňových systémov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet