Na hlavný obsah

Briti sa pre nedostatok lekárov uchyľujú k domácej samoliečbe

Liberálni demokrati obviňujú vládu zo zlého riadenia rezortu.

Briti sa pre nedostatok lekárov uchyľujú k domácej samoliečbe
Ilustračná snímka liekov. Foto: Unsplash

Pre nedostatok všeobecných lekárov sa takmer každý štvrtý človek v Británii uchýlil k samoliečbe. Ľudia si kupujú lieky cez internet alebo v lekárni bez odporúčania lekára. Ukázal to prieskum inštitútu Savanta ComRes, o ktorom informovala televízia ITV.

Podľa prieskumu sa viac ako štvrtina dospelých Britov pokúšala za posledných 12 mesiacov objednať na osobnú návštevu u všeobecného lekára, ale nepodarilo sa im to. V dôsledku toho niektorí odložili návštevu lekára alebo ju úplne vzdali, zatiaľ čo iní sa začali liečiť sami alebo s pomocou nezdravotníka.

Zlé riadenie a zanedbávanie

Liberálni demokrati, ktorí si prieskum objednali, uviedli, že zistenia sú „národným škandálom“. Obvinili vládu z dlhoročného „zlého riadenia a zanedbávania“ miestnych zdravotníckych služieb.

„Teraz máme katastrofálnu situáciu, keď sa ľudia musia liečiť sami alebo si dokonca sami predpisovať lieky, pretože nemôžu navštíviť svojho miestneho praktického lekára,“ povedal šéf strany Ed Davey.

„Sme si vedomí tlaku, ktorému sú praktickí lekári vystavení. Pracujeme na zvýšení dostupnosti pre pacientov,“ reagoval hovorca ministerstva zdravotníctva.

Adrian Boyle, šéf britských lekárov poskytujúcich pohotovostnú starostlivosť, medzitým uviedol, že každý týždeň môže z dôvodu meškania na pohotovosti zomrieť až 500 ľudí. Dodal, že chrípková sezóna zhoršuje systémové problémy a vedie k stovkám zbytočných úmrtí.

Kríza zdravotného systému

Britský zdravotný systém čelí kríze. Odborníci tvrdia, že štátny zdravotný systém je chronicky podfinancovaný a trpí nedostatkom personálu. Záchranná služba v celej krajine v decembri niekoľkokrát vyhlásila stav núdze pre nedostatok personálu a výrazné meškanie výjazdov sanitiek k pacientom.

V Anglicku a Walese v decembri opakovane štrajkovali desaťtisíce pracovníkov záchranných služieb vrátane záchranárov, operátorov a zdravotných sestier pre spory o mzdy.

K zhoršeniu kvality lekárskej starostlivosti v Británii dochádza aj v dôsledku brexitu. Profesijná spoločnosť Nuffield Trust koncom novembra uviedla, že Británia v jeho dôsledku stratila približne 4 000 lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet