Na hlavný obsah

Britská armáda zažíva úpadok, vo vojne by nemusela vydržať dlho

Munícia by sa jej minula v priebehu niekoľkých dní.

Britská armáda zažíva úpadok, vo vojne by nemusela vydržať dlho
Na ilustračnej snímke britskí vojaci. Foto: twitter/Sky News

Z britského ministerstva obrany unikla informácia o súkromnom rozhovore šéfa rezortu s americkým vysokopostaveným generálom. Ten vraj ministrovi povedal, že Spojené kráľovstvo dlhodobo zažíva úpadok armádnych síl a vo vojne by nemuselo vydržať dlho.

Nepriamo tak vyzval najdôležitejšieho partnera Severoatlantickej aliancie (NATO) na zvýšenie štátneho rozpočtu na obranu. Rezort obrany tieto slová nekomentoval.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Američania už nepovažujú britskú armádu za jednu z najlepších, ktorá by dokázala ochrániť a podporiť spojencov. Tvrdé slová kritiky mali zaznieť z úst vysokopostaveného generála americkej armády. O koho ide, anonymné zdroje z britského rezortu obrany neuviedli.

Dodali však, že podľa generála z tejto situácie existuje cesta, a to zvýšenie rozpočtu na obranu o minimálne tri miliardy libier ročne.

Britský generál vo výslužbe Richard Barrons pre Sky News povedal, že obrana získava peniaze ako posledná, no realita dnešného sveta ukazuje, že krajina potrebuje vládu, pre ktorú bude armáda na prvom mieste.

O tom, že britská armáda je v žalostnom stave pre Sky News hovoril aj predseda obrannej komisie britského parlamentu Tobias Ellwood. Tvrdí, že hlavné zložky pozemnej armády sú tanky, bojové vozidlá a pechoty a rozviedky. Väčšina má pritom približne 30 až 50 rokov, bez akýchkoľvek úprav.

O muníciu by armáda prišla v priebehu dní

Hoci ešte bývalý premiér Boris Johnson počas úradovania oznámil, že vláda plánuje znižovať počty aktívnych vojakov, tieto plány doteraz nikto oficiálne nezrušil.

Analytik z univerzity King’s College v Londýne Tim Stevens pre RTVS povedal, že znižovanie počtu vojakov je v Spojenom kráľovstve citlivou témou. Verejnosť totiž vníma armádu ako hlavný nástroj ochrany britských záujmov vo svete.

Na druhej strane dodáva, že vláda plánuje investovať do kybernetických technológií, ako napríklad dronov, umelej inteligencie a do vesmírneho výskumu.

Na základe informácií uniknutých z rozhovoru medzi americkým generálom a ministrom obrany pre britské médiá vyplynulo, že kráľovská armáda by prišla o muníciu počas niekoľkých dní. Nedokázala by ubrániť krajinu pred náletmi dronov a rakiet v takom počte, aký zažíva Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál