Na hlavný obsah

Britskí železničiari začali rok 2023 štrajkom

Vlakovú dopravu v krajine naruší na celý týždeň.

Britskí železničiari začali rok 2023 štrajkom
Cestujúci kráča na stanici Euston počas štrajku pracovníkov v železničnej, námornej a nákladnej doprave v Londýne. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce britských železničiarov začali v utorok (3. 1.) nový štrajk, ktorý naruší vlakovú dopravu v krajine na celý týždeň. Ľuďom, ktorí sa po sviatkoch vracajú do práce, železničné spoločnosti odporučili necestovať. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Británia zažíva najrozsiahlejšie štrajky od vlády Margaret Thatcherovej v 80. rokoch. Mnohí zamestnanci totiž v dôsledku rastúcej inflácie po desiatich rokoch stagnácie miezd nedokážu vyjsť s peniazmi, napísal Reuters.

V utorok nepremávali vlaky na polovici železničných tratí v Spojenom kráľovstve. Na zvyšných vypravili len pätinu obvyklého počtu vlakov. Štrajky členov dvoch odborových zväzov potrvajú do soboty (7. 1.).

Vyššie mzdy a lepšie podmienky

Štrajkujúci žiadajú zvýšenie miezd a lepšie pracovné podmienky. Vláda tvrdí, že im nemôže ponúknuť nárast na úrovni inflácie, ktorá je najvyššia za posledných 40 rokov.

Železničné spoločnosti a vláda argumentujú, že musia zmeniť fungovanie železničnej siete s cieľom obmedziť náklady. Pandémia koronavírusu znížila osobnú dopravu a zmenila dochádzanie do práce.

Opakované štrajky zasiahli v uplynulých mesiacoch aj autobusovú dopravu, prevádzku letísk, zdravotníctvo či poštové služby. Budúci týždeň vstúpia do štrajku učitelia v Škótsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet