Na hlavný obsah

Britský premiér súhlasil s dodávkou tankov pre Ukrajinu

Zámer potvrdil aj Zelenskému v telefonáte.

Britský tank Challenger 2.
Britský tank Challenger 2.Foto: Cpl Si Longworth RLC/MOD

Britský premiér Rishi Sunak súhlasil s dodaním tankov na Ukrajinu s cieľom pomôcť jej úsiliu o opätovné dobytie územia, ktoré okupuje Rusko. Informuje o tom agentúra DPA.

Zámer dodať bojové tanky oznámil Sunak počas telefonátu aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. S odvolaním sa na hovorcu Sunaka to uviedla agentúra Reuters.

„Zhodli sa na tom, že treba využiť tento moment a urýchliť globálnu vojenskú a diplomatickú podporu Ukrajine,“ uviedol Sunakov hovorca. Londýn podľa neho chce popri tankoch Kyjevu dodať aj ďalšie delostrelecké systémy.

O tom, že sa Spojené kráľovstvo rozhodlo poslať Ukrajine tanky, ktoré bežne využíva jej armáda, informoval už v týždni denník Financial Times. Hovorilo sa o tom, že by ich mohlo byť okolo 10.

„Poďakoval som za rozhodnutia, ktoré nás nielen posilnia na bojovom poli, ale tiež vyšlú správny signál ďalším partnerom,“ napísal po dnešnom rozhovore na twitteri Zelenskyj.

Británia tak zrejme bude medzi prvými krajinami, ktoré Ukrajine poskytnú bojové tanky. Poľsko v tomto týždni oznámilo, že v rámci medzinárodnej koalície odovzdá Ukrajine rotu nemeckých tankov Leopard 2.

Kyjev bez zvýšenia bojovej sily, vrátane tankov a iných ťažkých zbraní, nebude vedieť získať späť významné územie od Ruska, varovali začiatkom tohto týždňa predstavitelia Západu. V rámci NATO sa tiež objavili obavy, že dodávky tankov by Rusi mohli považovať za eskaláciu konfliktu.

USA už prisľúbili Kyjevu 50 bojových vozidiel pechoty (BVP) Bradley v rámci svojho doteraz najväčšieho balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Nemecko chce dodať zhruba 40 BVP Marder. Francúzsko prisľúbilo Ukrajine obrnené transportéry AMX-10 RC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet